Sermaye kaçakçılarının en çok kullandığı yöntem: Şirinler

Sermaye kaçırmak isteyenler en çok şirinler yöntemini kullanıyor. Para çok sayıda kişi (şirin) tarafından, farklı veya aynı bankanın şubelerine yatırılıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Ekim 2018 Güncelleme 03 Ekim 2018, 02:27
Sermaye kaçakçılarının en çok kullandığı yöntem: Şirinler

İÇİNDEKİLER

Gazetemizin dün sayfalarına taşıdığı 'Dolar kaçırma turu' başlıklı haber büyük yankı uyandırdı. Vatandaşlar ülkesine ihanet edenlerin açıklanmasını isterken, para kaçırma yöntemleri de merak konusu oldu. Yurt dışına para kaçıran ya da kaçırmaya çalışanları Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) birbiri ardına yakalamaya devam ederken; kurul internet sitesinden para kaçırma ve aklama yöntemlerini açıkladı. En çok kullanılan yöntemlerin başında şirinlerin (smurfing) geldiği belirtildi. Yurt dışına gönderilecek belirli tutarların üzerindeki nakit işlemlerin bildirilmesi zorunlu. Bu yöntemde para kaçırmak isteyenler, bildirim yükümlülüğünden kurtulmak için eldeki fonu, bu limite yakın tutarlara bölüp, çok sayıda kişi (şirin) tarafından çok sayıda bankaya veya aynı bankanın farklı şubelerine yatırtıyor. Diğer bazı yöntemler de şöyle:

Parçalama (structuring) yöntemi: Para küçük miktarlarda, çok sayıda kişi (smurfleri) tarafından bankaya yatırılabilir. Bu durumda insan sayısı yerine işlem sayısını artırarak bildirimden kaçınmak mümkün.

Vergi cennetleri (off-shore): Kıyı bankacılığı (off-shore); dışardan sağlanan fonların ülke dışında kullandırılmasını amaçlayan ve bankacılık sektörünün yasa ve yönetmeliklerinin dışında kalan bir tür serbest bölge bankacılığıdır.



ANTİKA ALIP PARA AKLIYORLAR
PARA şu yöntemlerle aklanabiliyor:
Fiziki olarak yurt dışına çıkarılarak denetimin az olduğu ülkelerde bankaya yatırılabilir.
Küçük tutarlara bölünerek bankalara yatırılabilir.
Gayrimenkul, lüks araba, mücevher, antika veya sanat eserleri alımında kullanılabilir.
Hisse senedi, tahvil, bono, çek, poliçe gibi mali araçlara dönüştürülebilir.
Kumarhane geliri, turizm geliri veya ihracat geliri gibi gösterilebilecek ve bir açıklama yapılmasına olanak sağlayabilecek işlemlere konu yapılabilir.
Finansal kuruluşlar veya bunların çalışanları ile işbirliği yapılarak sisteme sokulabilir.