Milyonlarca emekliye son dakika zam müjdesi! Emekli maaşlarına intibak ayarı geldi...

Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) beklediği haber geldi. Milyonlarca emeklinin merak ettiği sorulardan birisi olan 'Emekli maaşlarına zam olacak mı?' sorusunun yanıtı geldi. İntibak zammı bekleyen emekliler gözünü Meclis'e çevirdi.Emekliler, Meclis'in açılması ile birlikte, intibak zammı için yasa bekliyor. Peki İntibak zammı ne kadar olacak? Emekli aylıkları nasıl hesaplanacak? Tüm detaylar takvim.com.tr'de...

Giriş Tarihi 21 Eylül 2018, 00:00 Güncelleme 21 Eylül 2018, 15:07
Milyonlarca emekliye son dakika zam müjdesi! Emekli maaşlarına intibak ayarı geldi...

İÇİNDEKİLER


Milyonlarca emeklinin beklediği müjdeli haber geldi Emeklilerin en çok merak ettiği konulardan biri "Emekli maaşlarına zam var mı" sorusunun yanıtı haberimizde.

Emekli maaşlarına intibak ayarı geldi... Milyonlarca emekli bu müjdeyi bekliyordu. Temmuz'da maaşları artan emeklilere müjde gedi. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların gözü intibakta.



Emekliler, Meclis'in açılması ile birlikte, intibak zammı için yasa bekliyor. Yapılacak düzenleme milyonlara 355 liraya varan zam yolunu açacak. Peki, güncel emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli aylıkları nasıl hesaplanacak? Tüm detaylar haberimizde.

Emekliler, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak zammı yolunu açacak düzenlemenin Meclis'e taşınmasını istiyor. Anayasa Mahkemesi, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için TBMM'yi adres göstermişti.



Buna göre, intibak düzenlemesi yasayla yapılabilecek. Eğer intibak vizesi çıkarsa, emeklilerin bir şey yapmasına gerek olmayacak.
Yasanın çıkmasının ardından da 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların maaşı yeniden hesaplanacak.
Bu da belli bir süre alacak. Düzenleme, her emekliye farklı yansıyacak. 2000 yılı öncesinde emekli olan yaklaşık 2 milyon SSK'lıya 50 ile 355 lira zam yapılmıştı. Uzmanlar, yeni intibakta da zam oranlarının bu seviyelerde olabileceğini belirtiyor. Türkiye Emekliler Derneği, yapılacak bir intibak düzenlemesinin yaklaşık 5 milyon emekliyi kapsayacağını ifade ediyor.

MİLYONLARCA EMEKLİNİN GÖZÜ MECLİS'TE! EMEKLİLER 355 TL İNTİBAK ZAMMI ALACAK MI?

2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar dört gözle intibak yasasını bekliyor. İntibak yasasının Meclis'ten geçmesi durumunda emekliler 355 TL'ye varan zam alacak. Emekliler, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak zammı yolunu açacak düzenlemenin Meclis'e taşınmasını istiyor. Anayasa Mahkemesi, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için TBMM'yi adres göstermişti.

Buna göre, intibak düzenlemesi yasayla yapılabilecek. Eğer intibak vizesi çıkarsa, emeklilerin bir şey yapmasına gerek olmayacak. Yasanın çıkmasının ardından da 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların maaşı yeniden hesaplanacak. Bu da belli bir süre alacak. Düzenleme, her emekliye farklı yansıyacak. 2000 yılı öncesinde emekli olan yaklaşık 2 milyon SSK'lıya 50 ile 355 lira zam yapılmıştı. Uzmanlar, yeni intibakta da zam oranlarının bu seviyelerde olabileceğini belirtiyor. Türkiye Emekliler Derneği, yapılacak bir intibak düzenlemesinin yaklaşık 5 milyon emekliyi kapsayacağını ifade ediyor.

YARGI YOLU KAPANDI

Mahkeme, "Anayasanın 148'inci maddesinin dördüncü fıkrasında, kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlara ilişkin şikayetlerin, bireysel başvuruda incelenemeyeceği belirtilmiştir" diyerek intibak başvurusunu reddetti. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararının ardından gözler Meclis'e çevrildi. 2000 yılı ve sonrasında emekli olan yaklaşık 5 milyon kişiye intibak, yasal düzenleme yapılarak hayata geçirilebilecek. Düzenleme yapılırsa, milyonlarca emeklinin maaşı yeniden hesaplanacak. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar, önceki intibakta olduğu gibi 355 liraya varan zamlardan yararlanabilecek.

5 MİLYONU İLGİLENDİRİYOR

İlk intibaktan yaklaşık 2 milyon SSK'lı yararlandı. Maaşlarda 50 ile 355 lira arasında artış yaşandı. Yeni intibak hayata geçerse, yaklaşık 5 milyon kişinin yararlanacağı belirtiliyor. Zam oranının da ilk intibaktaki gibi 355 liraya varan tutarda olması bekleniyor.

Eşitlik sağlanacak

2000 yılından önce emekli olan SSK'lılara intibak yasası çıkarılmış ve 2 milyondan fazla emekli 355 liraya varan zam almıştı. Hatta yapılan bazı hatalar dolayısıyla maaşı eksik bağlandığı tespit edilen 2 bin 500 kadar emeklimize 22 bin lirayı bulan toplu ödemeler de yapıldı. 31 Aralık 1999 tarihinde emekli olan bir vatandaş bu haktan yararlanırken 1 Ocak 2000'de yani bir gün sonra emekli olan ise yararlanamadı.

Sistem değişecek
Maaş hesaplamalarında ve Aylık Bağlanma Oranları'ndaki farklılıkların giderilmesi dışında, emeklilerin beklediği bazı intibak konuları da bulunuyor. SGK çatısı altında birleşmesine rağmen kurumlara göre hala farklı uygulamalar yapılıyor. Bunlar da şöyle sıralanabilir: Bağ-Kur ve SSK arasındaki prim farkının giderilmesi. Bağ-Kur'lular 9 bin gün prim öderken SSK'lılar yıla göre 5 bin ile 5 bin 900 günle hatta 3 bin 600 günle bile emekli olabiliyor. Tüm emeklilerin toplu sözleşmeyle zamlarının belirleneceği bir sistem kurulmalı. Böylece emeklilere eşit zam imkanı sağlanacak.

EMEKLİLİK DİLEKÇESİ VEREBİLİR

Bağ–Kur'lular emekli olmak için gerekli şartları tamamladıklarında emeklilik dilekçesi vermek durumundalar. Kendi primlerini ödeyen kişiler oldukları için emekli dilekçesi verdiklerinde aylık bağlatabilmek için SGK'ya prim borcu bulunmama şartı aranır. Emekli olmak için gerekli şartları sağlayan ancak prim borcu için emekli dilekçesi veremeyen kişiler için borçların silinmiş olması emeklilik yolunu açmış oldu.

Sonradan ödeme yapılabiliyor

1 Haziran itibarıyla borcunu yapılandırmadığı için borçları ve çalışmaları silinenler isterlerse ileride bugünlerin primlerini ödeyerek bu süreleri emekliliklerine ekletebilirler. Bunun için yapılması gereken dilekçe verip bu süreler için kendilerinin belirleyeceği seviyeden prim ödemek olacak. Ayrıca bu durumdaki kişilerin vefatında hak sahipleri de bu işlemi yapabilecek ve ölüm aylığına hak kazanabilecekler.

YÜZDE 7.28 OLACAK
Emekliler bir sonraki zammı ocak ayında alacak. Merkez Bankası'nın ekonomistlerle yaptığı beklenti anketi de bu zammın ipuçlarını verdi. Anketten cari yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 16.45 çıktı. Bu tahmin gerçekleşirse, yılın ikinci yarısında enflasyon yüzde 7.28 olacak. Yani SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin ocak zammı yüzde 7.28 olarak gerçekleşecek.

EN DÜŞÜK BİN 95 LİRA

Temmuzda maaşları 85.79 ile 410.93 lira arasında yükselen SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yeni zam 74.02 ile 356.87 lira arasında gelir artışı getirecek. En düşük emekli aylığı bin 21 lira 39 kuruştan bin 95 lira 41 kuruşa, en yüksek maaş da 4 bin 892 lira 19 kuruştan 5 bin 248 lira 4 kuruşa çıkacak.

MEMURA DA FARK VAR
Beklenti anketindeki tahmin gerçekleşirse, memurlara ve memur emeklilerine temmuzdaki gibi ocakta da enflasyon farkı çıkacak. Ocakta enflasyon farkı verilmesi için 2018'in ikinci yarısındaki enflasyonun yüzde 3.5'i aşması gerekiyor. Yüzde 7.28'lik tahmin gerçekleşirse memur ve memur emeklilerine yüzde 4'lük zamma ilaveten yüzde 3.28 fark oluşacak. Bu durumda memur ve emeklilerinin ocak zammı yüzde 7.28 olacak. Bu da memur emeklilerinin maaşına 120 lira ile 700 lira arasında zam getirecek.

Emekliler için gelir artırıcı düzenlemeler yapıldı
2002 yılından bu yana sandıktan her zaman zaferle çıkan AK Parti ile birlikte seçimlerden kazançlı çıkan bir kesim de emekliler oldu. Her dönemde yapılan büyük iyileştirmelerle emeklilerin hayatı kolaylaştırılırken, geriye dönük bakıldığında elde edilen kazanımların "Nereden nereye" dedirtecek dolulukta olduğu görüldü. İşte bu kazanımlar:

1- Emeklilere düşük taksitle ev sahibi olma imkanı sağlandı.

2- Zam ve düzeltmeler yapıldı.

3- Yılda iki bayram ikramiyesi geldi..

4- 2000 yılı öncesinde emekli olanların intibak sorunu çözüldü.

5- Banka promosyonu hakkı verildi.

6- 65 yaş üzerine ücretsiz ulaşım imkanı sağlandı..

7- İlaç alımları kolaylaştırıldı.

8- Sağlık karnesi çilesi bitti.

9- Memur emeklilerine aylık ödeme imkanı geldi..

10- Fişli vergi iadesi yerine ek ödeme verildi.

11- Emeklilerin cenaze yardımları eşitlendi.

12- KEY geri ödemelerinden faydalanıldı.

13- Üniversite hastaneleri ve özel hastanelere sevksiz başvuru hakkı geldi.

14- Emekli olup Bağ- Kur kapsamında çalışmaya devam edenlerden, Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi kalktı.

Gündem yeni intibak

Türkiye Emekliler Derneği Hukuk Danışmanı Cafer Tufan Yazıcıoğlu, 2002'den günümüze kadar emeklilerin seçimlerden birçok kazanım elde ettiğini ifade etti. Şimdi ise gündemlerinde 2000 yılı sonrası emekliler için intibak düzenlemesi olduğunu kaydeden Yazıcıoğlu, "Emekliler 12 milyonu aşan sayısıyla, oy kullanma yeterliliğindeki aileleriyle birlikte 20 milyonluk bir kesimi temsil ediyor. Çağrımızla başlayan çalışmalarla 33 ilde 7 bin 779 emeklimiz 240 lira taksitle ev sahibi oldu" dedi.

Borcu silinen Bağ-Kur'luya emeklilik yolu açıldı

SGK bu ayın başında prim borcu bulunan Bağ–Kur'lulardan yapılandırmaya başvurmayanların prim borçlarını sildi. Borcu silinenler için bu sayede emeklilik ve sağlıktan yararlanabilme yolu da açılmış oldu. Bağ-Kur'a 1 Haziran 2018 itibarıyla prim borcu bulunan ve borçlarını 1 Ağustos 2018 tarihine kadar yapılandırmayan bütün Bağ–Kur'luların prim borçları silindi. Dolayısıyla 1 Haziran öncesinde SGK'ya prim borcu bulunan küçük esnaf, mahalle ve köy muhtarları, şirket ortakları, tarımsal faaliyette bulunan çiftçilerin prim borçları 1 Ağustos itibarıyla silinmiş oldu.

BAŞVURUYA GEREK OLMADI

SGK 1 Haziran itibarıyla prim borcu bulunan Bağ–Kur'luların borçlarını silerken borçlulardan başvuru istemedi. 1 Haziran itibarıyla prim borçları bulunan ve bu borçları 1 Ağustos tarihine kadar yapılandırmayan bütün Bağ–Kur'luların borçları silindi. Dolayısıyla prim borcu bulunan ve yapılandıran Bağ–Kur'luların borçları silinmedi. Ancak borcu olup yapılandırmaya başvurmayan bütün Bağ–Kur'luların borçları da bu şekilde silinmiş oldu.

BORÇ SINIRI ARANMADI

Bağ–Kur'lulara yönelik daha önce de SGK tarafından borç silinmesine ilişkin düzenlemeler hayata geçmişti. Ancak bu düzenlemelerde genellikle borç sınırı söz konusuydu. 12 ay ve daha fazla prim borcu bulunanların borçlarının silinmesi söz konusu olmuştu. Ancak bu yılki düzenlemede borç sınırı şartı konmadı ve 1 ay da olsa SGK'ya prim borcu bulunan Bağ–Kur'luların sınır ayrımı yapılmadan borçları silindi.

EMEKLİLİK DİLEKÇESİ VEREBİLİR

Bağ–Kur'lular emekli olmak için gerekli şartları tamamladıklarında emeklilik dilekçesi vermek durumundalar. Kendi primlerini ödeyen kişiler oldukları için emekli dilekçesi verdiklerinde aylık bağlatabilmek için SGK'ya prim borcu bulunmama şartı aranır. Emekli olmak için gerekli şartları sağlayan ancak prim borcu için emekli dilekçesi veremeyen kişiler için borçların silinmiş olması emeklilik yolunu açmış oldu.

Sonradan ödeme yapılabiliyor

1 Haziran itibarıyla borcunu yapılandırmadığı için borçları ve çalışmaları silinenler isterlerse ileride bugünlerin primlerini ödeyerek bu süreleri emekliliklerine ekletebilirler. Bunun için yapılması gereken dilekçe verip bu süreler için kendilerinin belirleyeceği seviyeden prim ödemek olacak. Ayrıca bu durumdaki kişilerin vefatında hak sahipleri de bu işlemi yapabilecek ve ölüm aylığına hak kazanabilecekler.

1 Haziran tarihi önemli

1 Haziran öncesinde yapılandırmadığı için borcu silinen Bağ–Kur'lular, bu tarihten sonra Bağ–Kur'lu olacak şekilde çalışıyorlarsa, sigortalılıkları 1 Haziran'dan itibaren yeniden başlatıldı. Dolayısıyla borcu silinen Bağ–Kur'luların prim ödemeyi gerektirecek şekilde çalışmaları varsa prim ödemeye devam etmek durumundalar.

100 bin kişiye emekli olmanın yolu açılacak

Yaşı doldurmuş ancak prim günü eksiği olanlara emekli olma imkanı sağlanıyor. Belli bir yaşın üstünde olan vatandaşlar, eksik primlerini borçlanıp emekli olabilecek. Yapılandırma kanunuyla geçmişe dönük borçlanan Bağ-Kur'lulara yaş, yıl ve prim şartını yerine getirmeleri halinde emekli olabilme fırsatı verilmişti.

BORCUNU ÖDE EMEKLİ OL

Şimdi SGK'lılar için de aynı imkanın getirilmesi gündemde. Daha önceden bu konuyla ilgili bir müjde verilmişti. Düzenleme çıkarsa emeklilik yaşını doldurduğu halde çeşitli sebeplerle işsiz kalıp miktarını dolduramayan, iş bulup çalışamayan daha doğrusu yaşı ilerlediği için iş verilmeyen 100 bin kişiye emekli olmanın yolu açılacak.

BİN 800 GÜN ŞARTI
Bu kapsamda birkaç formül üzerinde duruluyor. Çalışmayla öncelikle eksik primi olanlara borçlanma imkanı getirilmesi öngörülüyor. Bu durumda belli bir süre hizmet şartı aranabilecek. Örneğin, en az bin 800 gün prim istenecek. Bu formülde yıl ve yaş şartlarını tamamlayıp bin 800 ve üzerinde prim günü olanlar eksik süreyi borçlanma yoluyla ödeyerek emekli olabilecek. Borçlanma yoluyla emeklilik için yasa çıkması şart.

MECLİS'E GELECEK
Konuyla ilgili çalışmanın tamamlanıp kısa süre içinde Meclis'e gönderilmesi bekleniyor. Yasa öngörüldüğü şekliyle çıkarsa işten çıkarılan, iflastan dolayı işsiz kalan veya işe ara vermek zorunda olan çalışanlara ve kepenk kapattığı için prim yatıramayan esnafa emekliliğin yolu açılacak.

İNTİBAK ZAMMI NEDİR?
Arapça kökenli olan İntibak, uyum ve iki şeyin ölçülerinin birbirini tutması olarak tanımlanıyor. Emeklilik maaşlarını etkileyen intibak zammı, prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı aynı olmasına rağmen farklı aylıklar alan emekliler arasında denge sağlamak amacıyla uygulanıyor. Sigortalıların çalıştıkları dönemlerdeki kanun hükümlerinin esas alınmasıyla emekli aylıkları karma sisteme göre hesaplanıyor. Prim kazancı ve primlerinin ödeme gün sayısı aynı olmasına rağmen, farklı tarihlerde emekli olunması halinde emekli aylıkları eşit olmuyor. Bu durumun düzeltilmesi için güncelleme kat sayısı ve aylık bağlama oranlarında eşitliği sağlayacak
zenlemeler yapılması "intibak" olarak adlandırılıyor.