Bakan Albayrak’ın bilgi ve enerjisi ekonomi için büyük şans

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, iş insanları ve iş dünyasındaki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile İstanbul'da istişare toplantısı gerçekleştirdi. Akşam Gazetesi yazarı Deniz Gökçe bugünkü köşesinde "Bakan Albayrak’ın bilgi ve enerjisi ekonomi için büyük şans" başlıklı bir yazı kaleme alarak toplantının detaylarını aktardı.

Giriş Tarihi 25 Temmuz 2018, 00:00 Güncelleme 25 Temmuz 2018, 09:34
Bakan Albayrak’ın bilgi ve enerjisi ekonomi için büyük şans

İÇİNDEKİLER

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak önceki gün iş dünyasıyla biraraya geldi. Akşam Gazetesi yazarı Deniz Gökçe bugünkü köşesinde toplantıdan notlar aktardı.

İşte Gökçe'nin o yazsısı;

15 kadar uzman, iktisatçı ve yazarla bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, büyük bir enerji ve dikkatle söylenenleri kâğıtlara not alarak, hem konuşmacıları dinledi hem de notları yazdı. Albayrak'ın bilgi, enerji ve dikkatinin çok yüksek dozda olduğu derhal görülüyordu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak pazartesi günü Arjantin'deki G 20 toplantısından ülkemize geri döndü ve pazartesi öğlen 13.00 ila 15.00 arasında, İstanbul'da Beşiktaş'taki kamu toplantı tesisinde, 15 kadar iktisatçı akademisyen, ekonomi uzmanı ve medya yazarından oluşan bir gurupla toplanarak, önce onları dinledi, sonra da kendi düşüncelerinin özetini aktardı. Berat Albayrak daha Arjantin'e gitmeden evvel de, bankacılarla toplantı ve görüşme yapmıştı. Öyle gözüküyor ki ülkenin önemli kesimlerinden uzmanlarla toplantı yapmaya devam edecek. Bu da iyi!



DİKKATLE DİNLEYİP NOT ALDI
Berat Albayrak oldukça enerjik bir insan, Arjantin'e kadar gidip gelmesine rağmen hiç yorgun görünmüyordu. Konuşmaları dikkatle dinledi ve not tuttu. Önce kısa bir giriş konuşması yaptı, sonra da 15 kişinin ekonominin gidişatı konusunda ve yapılması gerekenler konusunda gündeme getirdiklerini dinledi. Ama büyük bir enerji ve dikkat ile söylenenlerin nerede ise tümünün özetini önündeki kâğıtlara not alarak, hem konuşmacıları dinledi, hem de notları yazdı. Bilgi, enerji ve dikkatinin çok yüksek dozda olduğu derhal görülüyordu.

FARKLI FİKİRLER DİNLENECEK
Berat Albayrak aslında bakan sayısının geçmiş gibi çok fazla olmamasının önemli olduğu kanısında. Çünkü hükümet tek sesli olmak zorunda ve birbiri ile uyuşmayan tezler oluşmaması gerek. Ama farklı fikirler de tabii ki dinlenecek ve irdelenecek. Albayrak tesadüfi günlük yorumlar yapılmayacağını da söyledi. Bu tür kamu toplantılarının düzenli hale getirileceğini ve makro bakış açısıyla değerlendirileceğini de ekledi. Gayet açık şekilde dünkü toplantısında, yönetim stratejisi kararları verildikten sonra, kamu yönetiminde tek sesliliğin bilimsel anlamda sağlanacağını da belirtti. Bu da koordinasyonu arttırır diye düşünülmekte. Bakan Orta Vadeli Program için ise, yapılacak değişiklikler nedeniyle de, yeni hazırlıklar yapıldığını da söylüyor. Albayrak Arjantin'de izlediği G 20 ile ilgili bazı önemli şeylere de konuşmasında değindi. "Enflasyonda zirveyi görmemiş olabiliriz ama dünyada olabilecek bazı değişiklikler konusunda da dikkatli olmalıyız" dedi. "Herkesin aklına da ihtiyacımız var ama ortak akıl da çok önemli" dedi.

KONUŞMALAR ÇOK AÇIKTI
Konuşmalar oldukça açıktı. Hem davetliler hem de bakan gayet açık konuştular. Albayrak daha birçok kesimle görüşecek gibi ve de koordinasyon ile beraber, tek elden yürütmenin de gündeme geleceği de, açıkça hissediliyor. Özetle, hem Bakan Albayrak hem de davetli konuşmacıların söylemleri oldukça açık ve faydalı idi.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ ODAKLI OLACAK
Bakan Albayrak konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak, politikaları kapsamında, OVP'nin hazırlanması için ekonomi alanındaki tüm paydaşlarla istişare toplantılarını devam ettirdiklerini aktardı. Önceki gün akademisyenlerle yaptıkları toplantının ardından dün iş insanları ve iş dünyasındaki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldiklerini anlatan Albayrak, yaptıkları toplantıda enflasyonla mücadele, sürdürülebilir ve sağlıklı büyüme sağlanması, bütçe disiplini, Türkiye'nin yeni döneme ilişkin potansiyelinin belirlenmesi gibi tüm konu başlıklarında katılımcıların görüşlerinin dinlendiğini ifade etti.

TEDBİRLER ALINACAK
Bu kapsamda bir kez daha tüm paydaşların katkılarıyla ayakları yere basan, bu hedeflere odaklanmış bir OVP oluşturma çalışmalarının devam ettiğini belirten Albayrak, şunları kaydetti: "Atılacak adımlarla enflasyonla mücadele sürecine azami katkı verilecektir. Açıklanacak yeni plan (OVP) ile enflasyonda düşüşe odaklı bir çerçeve ortaya koyulacaktır. "

Fevkalade verimli geçti
Toplantıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, "Sayın bakanımızla fevkalade verimli bir toplantı yaptık. Bu bu kadarını beklemiyorduk" dedi.

MB vurgusu dikkat çekti
Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar olumlu bir istişare toplantısı olduğuna dikkat çekerek, gündem maddelerinden birinin de Merkez Bankası'nın bağımsızlığı olduğunu söyledi.

Üst düzey katılım
Toplantıya TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, TİM Başkanı İsmail Gülle, TÜRSAB Başkanı Firuz Barboros Bağlıkaya'nın yanı sıra, işadamları Murat Ülker, Hüsnü Özyeğin, Ali Kibar, Vahap Küçük, Ferit Şahenk, Nihat Özdemir, Ahmet Çalık, Bülent Eczacıbaşı, Ahmet Nazif Zorlu, Fuat Tosyalı, Hamdi Akın, Mehmet Ali Aydınlar, Hasan Çolakoğlu, Abdullah Tivnikli, Cemal Kalyoncu, Abdülkadir Konukoğlu, Mehmet Torun, Kazım Türker, Tuncay Özilhan, Ahmet Firuzhan Kanatlı ve Mehmet Cengiz katıldı.