İmar Barışı vatandaşı sevindirdi

Ramazan Bayramı'nın sona ermesinin ardından İmar Barışı'na başvurular son hızla sürmeye devam etti. Türkiye genelinde rekor başvuru yaşanırken şu ana kadar başvuru yapanların sayısı 1 milyonu aştı. Özellikle Sarıyer, Güngören ve Beykoz gibi bölgelerde yaşayanlar imar sorununun çözülmesiyle birlikte rahat bir nefes alırken başvuru yapmak için merkezlere akın etti. Vatandaş konu ile ilgili yapılan çalışmadan oldukça memnun olurken, yüzlerindeki sevinç görüntülere de yansıdı.

Giriş Tarihi 22 Haziran 2018, 00:00 Güncelleme 22 Haziran 2018, 13:00
İmar Barışı vatandaşı sevindirdi

İÇİNDEKİLER

Bayram tatilinin sona ermesiyle İmar Barışına başvuru yağmuru yaşanıyor. Özellikle Sarıyer'de şimdiden barış eli 20 bin insana uzandı. Ak Parti Sarıyer İlçe Başkanı Salih Bayraktar; muhalefet bu durumu her seçimde malzeme olarak kullanıyordu, çözüm meclise gelince de zenginlere çıkarıyorlar diyerek engellemeye çalıştılar. Vatandaşın yüzünde sevinç, mutluluk, huzur var, dedi.

Bayram tatilinin sona ermesiyle İmar Barışına başvuru yağmuru yaşanıyor. İmar barışı, yasalara uygun şekilde yapılmamış binaların belli bir harç karşılığında güvence altına alınmasını kapsıyor. Ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapılara yapı kayıt belgesi verilecek. Su, elektrik, doğalgaz sorunları ortadan kalkacak. Yıkım ve idari para cezaları iptal edilecek. Buradan elde edilecek gelir kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesinde kullanılacak. 13 milyon konutu ve 10 milyonlarca insanı ilgilendiren imar ve ruhsat sorununu çözecek imar barışı düzenlemesi vatandaşları yakından ilgilendiriyor.

SABAH, Sarıyer'deki Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nün irtibat ofisi ve başvuruların yapıldığı Sarıyer Kültür Merkezini ziyaret etti. Burada başvuru yağmurunun olduğu görüldü. İşlemlerini tamamlayan vatandaşların büyük bir mutlulukla yüzünün güldüğü izlenirken, çok sayıda görevlinin vatandaşlara yardım ettiği görüldü. Bu kişilerden biri de Ak Parti Sarıyer İlçe Başkanı Salih Bayraktar'dı. Rica üzerine kalabalıktan çıkarak SABAH'ın sorularını yanıtlayan Bayraktar şunları söyledi.

50-60 YILIN SORUNUYDU

Göreve geldiğimizde dört yıl önce Sarıyer'in sorunlarını enine boyuna masaya yatırdık. Gördük ki Sarıyer'in en önemli sorunu mülkiyet meselesi. Bu mülkiyet meselesi sadece bugünün değil 50 yılın 60 yılın tarihi bir sorunuydu. Bunu zaman zaman siyasi iktidarlar, zaman zaman bazı örgütler bunu kullanmış. Ortada bir sorun, gerçek ve kanayan bir yara var. Biz bunu konuşarak çözemeyiz. Bugün çözülmediğinde ileride daha büyük bir sorun haline gelecek. Bu sorunu çözmek amacıyla dört yıl önce gerekli çalışmalarımızı yapıp adımlarımızı attık. Geçmişte yaşanan olumlu, olumsuz deneyimleri doğru değerlendirerek, mevcut durumu nasıl bir avantaja çeviririz ve yasal hale getiririz, bununla ilgili çalışmalar yaparak, raporlar hazırladık.

MUHALEFET YASAYI ENGELLEMEYE ÇALIŞTI

Sorunun çözümüyle ilgili çok güzel bir yasa önerisiyle komisyona geldi. Biz bunu komisyona Ak Parti iktidarı olarak getirdiğimizde muhalefet her seçimde bir seçim malzemesi olarak geçmişte kullandı. Toplumun duygularını ve hassasiyetlerini sömürerek adeta aklıyla alay ederek ''sizi buradan kovacaklar, evinizi yıkacaklar'' diyerek bu meseleyi her seçimde kullandı. Biz bu çözümü meclise getirince de o zaman tavırları da terse döndü. Bu seferde, bu yasa zenginlere çıktı, yalılara çıktı diyerek bu yasayı engellemeye çalıştılar.

Öngörülüm denilen sahil şeridinden 7-8 kilometre içeriye kadar gelen bir durum söz konusu. Sarıyer bölgesindeki birçok krokide bu belirtiliyor zaten. Mülk belediye ve hazine mülkündeyse bu barıştan faydalanabiliyor. Hatta sosyal donatı alanlarından dahi faydalanabiliyor. Sadece bir kuruma tahsisliyse( sağlık bakanlığına hastane yapılması için tahsis edilmişse) faydalanılamıyor. Zaten böyle bir durumda yok denecek kadar az.

Yorgun binalar deprem mevzuatına aykırı. Ciddi bir depremde bu binalar yıkılabilir, Allah korusun kıyım yaşanabilir. Bunları da çok önemsiyoruz. En önemlisi can güvenliği. Düşüncemiz bu yöndeydi, yasanın çıkmasında. İmar barışında prosedürü yerine getirmek için vatandaştan alınan az miktardaki maddi kaynak, yorgun binaların ve bu bölgelerde yapılacak dönüşümde kullanılacak.

VATANDAŞ MUTLU, HUZURLU

Vatandaşların şuanda yüzü gülüyor. Çünkü bu konu vatandaşımızı çok huzursuz ediyordu. Ben 4 yıldır sokakta siyaset yapıyorum. Dört yıl boyunca gördüm ki, vatandaşımızın hiçbir şey gözünde değildi. Sadece ve sadece eviydi, yuvasıydı. Sadece bize bu soru geliyordu. Vatandaşın yüzünde mutluluk, sevinç var. Huzur var.

Başvurular 8 Haziran'da başladı. Bayramı saymazsak 3-4 gündür yoğun olarak yapılıyor. Şu ana kadar 17 bin 800 kadar vatandaşa dokunduk. Her gün 400-500 başvuru oluyor. Yeni yeni duyuluyor ve giderek te artıyor. Sayılar giderek artacaktır. Hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın hem de İstanbul Büyükşehir Belediyemizin çalışma ofislerini ve personelini burada oluşturduk. Şu anda vatandaşa hizmet veriyorlar. Çok önemli bir meseleydi.

Türkiye için çok önemli ama biz bu meseleyi çok önemsediğimiz için Sarıyer biraz daha ön plana çıkıyor. Bu Sarıyer'in değil Türkiye'nin sorunuydu. Çok önemsediğimiz, vatandaşın sorunlarını çözmeye çalıştığımız için, gayret gösterdiğimiz için biraz daha ön plana çıktı. '' diye konuştu

İmar Barışından faydalanmak isteyen vatandaşlar herhangi bir ofise gitmeden E-DEVLET kapısı üzerinden de müracaatlarını yapabiliyor.