TCMB ihracat reeskont kredi ödemelerinde kuru sabitledi! Reeskont kredisi nedir?

Merkez Bankası'ndan dövize karşı hamle üstüne hamle gelmeye devam ediyor. TCMB bugün yaptığı açıklamada ihracat reeskont kredi ödemelerinde kuru sabitlediğini duyurdu.

Giriş Tarihi 25 Mayıs 2018, 00:00 Güncelleme 25 Mayıs 2018, 10:35
TCMB ihracat reeskont kredi ödemelerinde kuru sabitledi! Reeskont kredisi nedir?

İÇİNDEKİLER

TCMB ihracat reeskont kredi ödemelerinde kuru sabitledi.

TCMB açıklamasında şu ifadelere yer verildi; "25 Mayıs 2018 tarihinden önce kullanılan ve 31 Temmuz 2018 (dahil) tarihine kadar vadesi dolacak olan ihracat ve Döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin, kredinin vadesinde ödenmesi halinde, ABD doları için 4,2000, Euro için 4,9000, İngiliz Sterlini için 5,6000 kuru kullanılarak Türk lirası olarak yapılabilmesine olanak tanınması ve kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun sabitleme kurundan yüksek olması durumunda kredi geri ödemesinde kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun esas alınmasına karar verilmiştir."

TCMB'nin açıklaması sonrası kur ilk etapta 4.70'e geriledi ancak burada tutunamayarak yeniden 4.75'i aştı.

RESKONT KREDİSİ NEDİR?

Merkez bankalarının geleneksel para politikası araçlarından biri reeskont kredileridir. Reeskont kredisi, bir banka tarafından iskonto edilmiş bir borç senedinin bir merkez bankası tarafından yeniden iskonto edilmesi karşılığında verilen kredidir. Şirket B, şirket A'dan ticari bir alışveriş karşılığında bir borç senedi alır.

Paraya ihtiyacı olan şirket B, aldığı borç senedini çalıştığı ticari bankaya götürerek iskonto ettirip (kırdırıp) parasına kavuşur. Piyasaya para sürmek isteyen bir merkez bankası, ticari bankaların borç senetlerini bir kez daha iskonto edebilir (kırabilir) ve bu yolla piyasaya ek likidite sağlamış olur.