İmar barışı nedir, neyi amaçlıyor, kimler faydalanabilir?

Meclis’te görüşmeleri süren düzenleme ile 15 milyonu aşkın konut ve işyerinin imar ve ruhsat sorunu bitecek. Yapıların cezaları silinecek, yıkım kararları iptal edilecek. Piyasaya 150 milyar lira para girecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Mayıs 2018 Güncelleme 04 Mayıs 2018, 01:44
İmar barışı nedir, neyi amaçlıyor, kimler faydalanabilir?

İÇİNDEKİLER

İmar barışı düzenlemesi milyonlarca kişiyi heyecanlandırdı. 15 milyonu aşkın konut ve işyerinin imar ve ruhsat sorununu çözüme kavuşturacak imar barışının Meclis komisyonunda görüşmeleri başladı. Kısa sürede yasalaşması beklenen düzenlemeden elde edilecek gelir, Türkiye'deki 7 milyonu aşkın riskli yapının dönüşümünde kullanılacak.
KAYIT ALTINA GİRECEK
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen 'imar barışı' düzenlemesiyle, ruhsatsız ve kaçak yapıların kayıt altına alınacağını söyleyerek, Türkiye'de yaklaşık 26 milyon bağımsız birimin olduğunu ve bu birimlerin yüzde 60'a yakınında imara aykırılık olduğunu belirtti. Düzenlemeyle birlikte vatandaşın devletle helalleşeceğini kaydeden Bakan Özhaseki, 'imar barışı'ndan yararlanmak isteyenlerin başvurularıyla elde edilecek gelirin kentsel dönüşüm için kullanılacağını anlattı. Özhaseki, "Hükümet, kentsel dönüşüm projelerine sağlanacak sıır faizli kredi imkanıyla senede 500 bin bağımsız birimin yenilenmesini hedefliyor. 500 bin birimin yeniden yapılması, piyasaya 150 milyar lira civarında para girmesi demek" diye konuştu. Özhaseki, İstanbul Boğazı'nın düzenlemeden istisna tutulabileceğini de duyurdu.
BİR BAKIŞTA İMAR BARIŞI
İmar barışı ile ne amaçlanıyor? İmar barışı ile 1986'dan beri sorunlu gözüken tüm yapılar yasal hale getirilecek. Çatı katları, daire içleri, ortak alanlarda yapılan fazlalıklar ve fazla çıkılan kat alanları vb.
Hangi yapılar faydalanacak? 31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılmış yapılar imar barışına başvurabilecek.
Başvurular nereye yapılacak? Başvurular 31 Aralık 2018 tarihine kadar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'ne yapılacak.
Vatandaş ne kadar ödeme yapacak? Yapılan tespit sonucunda arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden yüzde 3 oranında kayıt bedeli alınacak. 100 metrekarelik bir ev için ödenecek tutar, 2 bin 250 liradan başlayacak.
Konut olan binayı işyerine çevirmek mümkün olacak mı? Yapı Kayıt Belgesi sahibi olan yapılarda hak sahiplerinin yarısının onayı ile cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesisi yapılabilecek.
Hazine arazisindeki taşınmazlar affedilecek mi? Yapı Kayıt Belgesi alınan taşınmazlar eğer Hazine arazileri üzerine kurulmuşsa hak sahibi olduğunu ispat edenlere Bakanlık tarafından bu araziler rayiç bedel üzerinden doğrudan satılacak.
Bu yapılar yıkılıp yenisi yapılırsa hangi mevzuata tabi olacak? Yapı Kayıt Belgesi ile taşınmazı yasal hale getiren hak sahiplerine, bu hak mevcut yapıların yıkılması halinde bir kazanılmış hak sağlamayacak. Yani bina yıkıldığında ve yeniden yapıldığında mevcut imar durumu geçerli olacak.