Telekom karar bekliyor

Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, imtiyaz ve lisans sisteminin nasıl olacağına karar verilmesinin telekom sektörünün geleceğindeki belirsizlikleri ortadan kaldırmak için gerekli olduğunu söyledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Aralık 2017 Güncelleme 22 Aralık 2017, 00:43
Telekom karar bekliyor

İÇİNDEKİLER

Türk Telekom CEO'su Dr. Paul Doany, lisans ve imtiyaz konusunda Avrupa Birliği'nde farklı, ABD ve Kanada'da farklı sistemler uygulandığını söyledi. Türkiye ise her ikisinden farklı olarak sabitte imtiyaz sistemi ve mobilde lisans sistemi uygulandığının altını çizen Doany, bu imtiyaz sistemi sayesinde altyapı için yapılan tüm yatırımların imtiyaz süresi sonunda kamuya ait olduğunu vurguladı. Doany, şu anda Türkiye'de mevcut imtiyaz süreleri ile mobil için verilmiş lisans süreleri arasında bir vade uyumsuzluğu olduğunu anlatarak, "Örnek olarak Türk Telekom için sabitte imtiyaz süresi 2026'da doluyor. Mobilde ise lisans süreleri 2G'de 2026, 3G ve 4G'de 2029'da doluyor. Vade uyumsuzluğunun yatırım ve kamu yararı açısından belli sıkıntılar oluşturma riski var" dedi. Dünyanın da bu konuda daha verimli bir sistem arayışı içinde olduğunu belirten Doany, şunları söyledi: "Türkiye kendi yapısına uygun bir çözüm bulmalı. İmtiyaz sistemi ile mi devam edilecek, yoksa lisans süreleri ile imtiyaz süreleri uyumlu hale getirilerek, bu ikili sistem mi devam ettirilecek ya da tamamen lisans sistemine mi geçilecek karar verilmesi gerekli. Biz düzenleyici kurumlara sabitte imtiyazların devam etmesi ve mobilde de sabitteki gibi imtiyaz sisteminin benimsenmesini öneriyoruz."

​'KARIN BÜYÜK KISMINI DAĞITIYORUZ'
Türk Telekom'un, net kârının büyük bir kısmını temettü olarak ödeyen bir şirket olduğunu belirten Doany, hedeflerinin şirketin değerinin artırılması olduğunu kaydetti. Doany, "Türk Telekom ile ilgilenen yatırımcı önce şirketin geleceğine güven duyacak ve yatırım yapacak. Bunun karşılığında da alacağı temettülerden getiri sağlayacak" diye konuştu.