Türkiye'de bir ilk! İşte dev projenin detayları

Günden güne güçlenen ve büyüyen Türkiye dev enerji hamleleriyle de adından söz ettirmeye devam ediyor. Büyüyen Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılamak için milli teknolojiler ve yerli üretim hayati önem taşıyor. Bugün Türkiye'nin ilk yerli güneş enerjisi panel fabrikasının temeli atıldı. Türkiye geleceğin en iyi enerji üreten ülkesi olma yolunda ilerliyor. İşte dev projenin ayrıntıları...

Giriş Tarihi 21 Aralık 2017, 00:00 Güncelleme 21 Aralık 2017, 17:56
Türkiye’de bir ilk! İşte dev projenin detayları

İÇİNDEKİLER

Enerji alanında Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltacak olan ilklerin fabrikası için temel atıldı. 1.3 milyar dolarlık maliyete sahip devasa projeyi Güney Kore'nin en büyük enerji firması Hanwha Q Cells ile Türkiye'nin önde gelen firmalarından Kalyon Grup ortaklaşa yapacak. Başbakan Binali Yıldırım "Hedefimiz Türkiye'yi yenilebilir enerji konusunda teknoloji üreten ve hatta ihraç eden ülke konumuna getirmektir" diye konuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da "Bir kez daha Türk ekonomisinin ne kadar güçlü olduğunu, Türkiye'nin ne kadar güvenilir bir yatırım ortamına sahip olduğunu ve enerji sektörünün küresel rekabete ne kadar hazır olduğunu göstermiş oluyoruz" dedi.

Temel atma töreninden önce kısa bir konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "İlk yıl yüzde 60, ikinci yıl yüzde 70 oranında yerlilikle, fason üretim yada montaj değil, doğrudan teknoloji üretimi yapacak fabrikayı ve yüzde 80'i Türk mühendislerden oluşacak ar-ge merkezini şart koyduk. Kurulacak fabrika yıllık 500 megawat ingot, wafer, 650 megawat hücre ve 800 megawat panel üretecek kapasitede olacak. " dedi.

Ankara Başkent OSB içerisinde inşa edilecek olan üretim tesisi aslında Konya Karapınar ilçesinde kurulacak 1000 MW kapasiteli güneş enerjisi santrali ile bağlantılı. Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projesi kapsamında hayata geçirilecek olan santral 1.7 milyar kilovat saat elektrik üretimini gerçekleştirebilecek. Bu da 600 binden fazla evin elektrik ihtiyacının güneş enerjisinden karşılanması anlamını taşıyor.