Koruyucu aileye emeklilik hakkı

Aile Bakanlığı, koruyucu ailelerin sigorta primlerini karşılayarak emekli olmalarına imkan tanıyor. Koruyu ailelerin yanındaki çocukların bakım, eğitim ve servis masrafları da ödeniyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ağustos 2017 Güncelleme 30 Ağustos 2017, 02:21
Koruyucu aileye emeklilik hakkı

İÇİNDEKİLER

KORUMA altındaki çocukların kurum bakımı yerine sıcak bir yuvada yaşamlarını sürdürebilmesi için uygulanan koruyucu ailelik sistemini yaygınlaştırmak üzere çalışmalar yürüten Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, gönüllülere birçok destek sağlıyor. Koruyucu aileler içinde eşine veya bir yakınına bağlı olmaksızın emekliliğine esas sosyal güvencesi bulunmayan eşlerin sigorta primleri bakanlıkça ödeniyor. Uygulamada, bu durumdaki ebeveyn, bir asgari ücret tutarı üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında isteğe bağlı sigortasını yaptırarak ödeme belgesini ibraz ederse, primleri aylık ödemelere eklenerek, bakanlığın aileye gönderdiği ödenekten karşılanıyor. Bakanlık, koruyucu aile yanına yerleştirilen çocukların bakım, eğitim ve yerleştirilmelerine ilişkin harcamalarına karşılık, talepte bulanan ailelere çocuk başına aylık net ödeme gerçekleştiriyor. Bu ödeme, çocukların yaş grupları, eğitim durumları gibi kıstaslar dikkate alınarak, 2017 yılı için aylık 527 liradan bin 154 liraya kadar çıkıyor. Maddi destek, engelli çocuklarda yüzde 50 artırılıyor. Ayrıca çocuklara, kuruluş bakımındaki çocuklara verilen miktarlar üzerinden harçlık ödeniyor. Her öğretim yılı başında koruyucu aile yanındaki çocuğun eğitim masrafları için aileye ödenen miktar, bir defaya mahsus 3 katı oranında artırılarak veriliyor. Nisan ve Ekim'de ise çocukların yıllık giyim masrafları karşılığı olarak, bakım ücreti 2 katı artırılarak ödeniyor.

5 BİN 353 TL KURS PARASI
Çocukların gelişim ve eğitim ihtiyaçlarının karşılanması ya da bir meslek edinmek üzere kurslara katılacakların ücretsiz kontenjanlardan yararlanma durumlarını değerlendiren bakanlık, bu imkandan faydalanamayanların da kurs, etüt, yaz okulu, harç, sınav, kayıt ücreti gibi tüm gereksinimlerini gideriyor. Bu yılın kurs destek miktarlarına göre, meslek edindirme için bin 828, TEOG'a hazırlık için 3 bin 446, üniversiteye hazırlık için 5 bin 353 lira ödeniyor.