Gurbetçinin aracı Türk ustaya emanet

Türkiye'ye tatile gelen gurbetçiler, araçlarının tüm bakım ve onarımını da yaptırıyor. Avrupa’ya göre daha az ödeme yapan gurbetçiler, Türkiye ekonomisine de katkıda bulunuyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ağustos 2017 Güncelleme 23 Ağustos 2017, 02:19
Gurbetçinin aracı Türk ustaya emanet

İÇİNDEKİLER

Avrupa'daki gurbetçiler, parça ve işçilik ücretlerinin düşük olmasının yanı sıra ülke ekonomisine de katkıda bulunmak amacıyla araçlarını, tatillerini geçirmek için geldikleri memleketlerinde Türk ustalara emanet ediyor. Eskişehir Tornacılar ve Tamirciler Odası Başkanı Halil Kılıç, gurbetçilerin çoğunun memleketlerine araçlarıyla gelmeyi tercih ettiklerini belirterek, 3-4 bin kilometre kat eden Türkler'in birkaç gün dinlendikten sonra ilk işlerinin araçlarını sanayiye getirmek olduğunu söyledi. Türkiye'de işçilik ve parça ücretlerinin Avrupa ülkelerinden en az yüzde 50 daha ucuz olduğuna işaret eden Kılıç, şöyle konuştu: "Gurbetçilerimiz genelde aksesuar, boya, kaporta, motor ve diğer servis bakımını burada yaptırıyor. Bundan sanayi esnafımız çok memnun. Örneğin; kaporta işi 12-13 bin euroya yurt dışında yapılırken, Türkiye'de bu 5-6 bin liraya mal oluyor. Motor bakımı en az 2 bin euro, burada 700-800 euro. Avrupa'da cam filmi bin 500, Türkiye'de ise 700 euro."

'USTALARIMIZ İŞİNİN ERBABI'
Yaklaşık 50 yıl önce ailesiyle gittiği Almanya'da ikamet eden gurbetçi Ayhan Ilıkel (57) de Türkiye'deki ustaların işinin erbabı olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: "Almanya'da örneğin radyatörün bir parçası için komple radyatör değişebiliyor ancak Türkiye'de bu parçayı gerektiğinde tornacıda bile yaptırma imkanınız var. Birebir aynısını yapan tecrübeli ustalara sahip ülkemiz. Yurt dışında da tabii ki bakımını yaptırıyoruz ama büyük bakımlar için yurdumuzu tercih ediyoruz."

'TÜRKİYE'DE YAPTIRIYORUM'
Belçika'ya 28 yıl önce giden gurbetçi Salih Köse (47) tatilini geçirmek amacıyla Türkiye'ye gelirken yolda otomobilinin camının çatladığını belirterek, şöyle konuştu: "Ancak camı geçtiğim ülkelerde değil, memleketim Eskişehir'de değiştirdim. Bu camı Belçika'da taktırmaya kalksam 350 euro, burada ise orijinali 650 lira. Arada dağlar kadar fark var. Yurt dışında işçilik ve parça fiyatları çok yüksek."

Kaporta işi Avrupa'da 12-13 bin, Türkiye'de bin 500 euro.
Motor bakımı Avrupa'da 2 bin, Türkiye'de 700-800 euro.
Cam filmi Avrupa'da bin 500, Türkiye'de 700 euro.