Vatandaşın parasıyla yüzde 33 kazanç

Bankalar faiz ve faiz dışı gelirleri (EFT, havale, dosya parası gibi) ile vatandaşın mevduatlarını birleştirdi. Borsadaki 9 bankanın kârı sanayiyi katladı, yüzde 33 arttı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Ağustos 2017 Güncelleme 18 Ağustos 2017, 02:03
Vatandaşın parasıyla yüzde 33 kazanç

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de faaliyet gösteren bankalar kârlılıkta da gelir artışında da şampiyonluğu hiçbir sektöre kaptırmıyor. Faizlerin yüksek olması sebebiyle kazançlarını katlayan bankaların, faiz dışı gelirleri de bilançolarının en önemli kalemini oluşturuyor. Vatandaşlardan alınan EFT parası, ATM'den para çekme ücreti, dosya masrafı gibi ücretler bankaların en önemli gelirlerini oluşturuyor. Borsa İstanbul'da işlem gören 9 mevduat bankasının net kârı, yılın ilk yarısında 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 32.9 artarak 16 milyar 962 milyon lira olurken, ortalama öz kaynak kârlılığı da yüzde 15 seviyesinde gerçekleşti. ICBC Turkey Bank hariç borsada işlem gören Akbank, DenizBank, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, QNB Finansbank, Şekerbank, VakıfBank ve Yapı Kredi'nin konsolide olmayan toplam aktif büyüklüğü Haziran sonu itibarıyla 1 trilyon 960 milyar lirayı aştı. Söz konusu rakam, geçen yılın sonuna kıyasla yüzde 9'un üzerinde artışa işaret etti. 9 bankanın ilk yarı net kârı, 16 milyar 962 milyon liraya ulaştı. Borsada işlem gören bankaların öz kaynakları, yaklaşık yüzde 11 artarak 213 milyar lirayı aşarken, ortalama öz kaynak kârlılığı yüzde 15 düzeyinde gerçekleşti.



ERDOĞAN UYARMIŞTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon Sanayi ve Ticaret Odası'nda yaptığı konuşmada, "Biz 'Faizlerin düşmesi lazım' diyoruz, bankalar ise vatandaşın oraya yatırdığı paraları kendisi için adeta bir soyup soğana çevirme aracı olarak kullanıyor. Ama ben inanıyorum ki gerek Merkez Bankamız, devlet bankalarımız kararlı adım atmak suretiyle inşallah bu işi aşağı çekeceklerdir" demişti. Bankaların kâr oranlarına ilişkin, "Geçtiğimiz yıl çektiğimiz onca sıkıntının sonunda Türkiye yüzde 2.9 büyürken, bankalar yüzde 40 civarında kâr artışı elde etmişse burada bir sorun var demektir" diyen Erdoğan, "Üstelik bu yıl bankaların kârlarını neredeyse ikiye katladıkları görülüyor, bu bir felaket ve bu para bunların cebinden çıkmıyor, kendi öz sermayeleri değil. Kimseden zararına iş yapmasını istemiyoruz ancak bankalardan kredi şartlarını ve faiz oranlarını makul seviyelerde tutup ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamalarını beklemek de hakkımızdır diye düşünüyorum" ifadesini kullanmıştı