65 yaşını geçene 705 TL

3 ayda bir ödenen 65 yaş aylığını almak artık çok daha kolay. Yapılan düzenlemeler ile artık evde yaşayan herkesin gelirine bakılmıyor. Üstelik maaşlar Ocak’ta artırılacak, 705 lirayı bulacak.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Aralık 2016 Güncelleme 16 Aralık 2016, 00:00
65 yaşını geçene 705 TL

İÇİNDEKİLER

Devlet, 65 yaş aylığı ile hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve aylık geliri düşük olanlara 3 ayda bir maaş ödemesi yapıyor. Üstelik artık bu maaştan yararlanmak daha kolay. Çünkü aynı evde yaşayan herkesin gelirine bakılmıyor. Ödenecek tutarlar da yeni yılda zamlanıyor. Mart, Haziran, Eylül, Aralık olmak üzere 3'er aylık dönemler halinde ödenen maaş, halen 685,06 lira olarak uygulanıyor. Bu tutar Ocak'ta zamlanacak. 3 aylık maaş 705 liraya ulaşacak. 65 yaş aylığı alabilmek için 3 temel şart bulunuyor. İlk şart, 65 yaşını doldurmuş olmak. İkinci şart ise hiçbir sosyal güvencenin bulunmaması. 65 yaş aylığı alabilmek için üçüncü şart ise gelir. Daha önceden hane içindeki herkesin gelirine bakılıyordu. Artık bu şart değişti. 65 yaş aylığı bağlanacak kişinin, sadece kendisi ile eşinin geliri dikkate alınıyor. Kişi başı gelir 392 liranın altındaysa aylık bağlanabiliyor. 65 yaş aylığı almak isteyen vatandaşlar bulundukları ilçenin kaymakamlıklarına ve vakıflara başvuruda bulunabilir. Başvuru sırasında 'yaşlılık aylığı başvuru formu'nun imzalanarak teslim edilmesi gerekiyor. Başvuru, vasi tarafından yapılacaksa, mahkeme tarafından verilmiş vasilik kararıyla birlikte yapılıyor.

EMEKLİYE ZAM FARKI
Ocak'ta
emeklilerin maaşı da artıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine enflasyon zammı yapılacak. 2016'nın ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon, yaklaşık 9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisinin Ocak zammını belirleyecek. Memur emeklilerine ise Ocak'ta yüzde 3'lük toplu sözleşme zammı var. Ayrıca 2016'nın ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon yüzde 5'i aşarsa, aşan kısım da yüzde 3'lük zammın üstüne eklenecek. Enflasyon tahminlerine göre; SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak zammı yüzde 3.73 olacak.