Şirket savaşları FIFA’yla kızıştı

ABD’nin Alman otomotiv devi Volkswagen’e kestiği cezanın ardından, AB de Apple’a vergi borcu çıkardı. İntikam hamlesi olarak yorumlanan ticari gerilim şimdi de FIFA’ya sıçradı. Alman Futbol Federasyonu Onursal Başkanı Franz Beckenbauer hakkında soruşturma açıldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Eylül 2016 Güncelleme 03 Eylül 2016, 01:42
Şirket savaşları FIFA’yla kızıştı

İÇİNDEKİLER

Avrupa ile ABD arasında yaşanan ticari gerilim had safhaya çıktı. Adidas-Nike, Volkswagen-Apple savaşının ardından, iki ülke arasındaki anlaşmazlıklarda ikinci yarıya geçildi. ABD, İsviçre'de yaptığı kulis çalışmaları ile, 2006 Dünya Futbol Şampiyonası sırasında görevi kötüye kullanma ve kara para aklama suçlarından Alman Futbol Federasyonu'nun (DFB) Onursal Başkanı ve FIFA Dünya Komitesi üyesi Franz Beckenbauer hakkında soruşturma başlattırdı. İsviçre Federal Başsavcılığı, Beckenbauer'i 6.7 milyon euroyu aklamakla suçlarken, eski DFB başkanları Theo Zwanziger, Wolfgang Niersbach ile DFB'nin eski Genel Sekreteri Horst R. Schmidt hakkında da yasal işlem başlattı. Soruşturma, Almanya'nın 2006 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapabilmesi için rüşvet ödendiği iddiaları ile ilgili. İddialara göre; Beckenbauer, dönemin FIFA Başkanı Joseph Blatter ile 2002 yılında, yalnızca ikisinin katıldığı bir toplantıda pazarlık yaptı. İkilinin 2006 Dünya Kupası'na Almanya'nın ev sahipliği yapması için 6.7 milyon euro karşılığında anlaştığı ileri sürüldü.

13 MİLYAR EURO
ABD Adalet Bakanlığı'nın araçlarda uyguladığı emisyon hilesinden dolayı Volkswagen'e 15 milyar dolar ceza kesmesiyle sonuçlanan skandal sonrası, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Apple kararı 'intikam' olarak yorumlandı. AB Komisyonu'nun gerekçesi ise Apple'ın Avrupa'daki satışlarından ödemesi gereken vergi miktarından çok daha azını ödemesi oldu. Komisyon bu kapsamda Apple'a 13 milyar euro vergi borcu çıkardı. Kararın ardından ABD'li yetkililerden AB'ye tepki yağdı. ABD Hazine Bakanlığı, yapılan vergi incelemelerinin haksızlık olduğunu söyleyerek, ülkelerin vergi sistemlerinin hiçe sayıldığını savundu. Avrupa Komisyonu'nun kararını 'kolay yoldan köşeyi dönmeye çalışmak' olarak yorumlayan Demokrat Senatör Charles Schumer ise "Avrupa Komisyonu kasten ABD'li şirketleri hedef alıyor" diye konuştu.

CEZAYI REDDETTİ
Apple CEO'su Tim Cook da vergi cezasının gerçekliği ve hukuki bir dayanağı olmadığını söyleyerek, kesilen cezayı reddetti. İrlanda Maliye Bakanı Michael Noonan ise İrlanda Hükümeti'nin AB Komisyonu'nun kararını temyize götüreceğini duyurdu.

BÜYÜK KAVGA
Spor malzemesi üreticileri Nike ve Adidas da savaşın içinde. ABD'li Nike ile Alman Adidas rekabet ediyor.