Kârda birinci işçiye cimri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın patronlara hitaben 'Kazancınızı işçinizle paylaşın' sözleri, şirket kârlılıklarını gündeme getirdi. Şirketlerimiz kârda Avrupa'yı sollarken, işçi ücretlerinde sınıfta kaldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Kasım 2015 Güncelleme 19 Kasım 2015, 01:47
Kârda birinci işçiye cimri

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Antalya'da G20 toplantıları kapsamında yerli ve yabancı işadamlarına yaptığı konuşmanın yankıları sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Biraz az kazanın ve kazandıklarınızı dar gelirli insanlarla, çalışanlarınızla paylaşın" sözleri, dikkatleri Türkiye'deki şirketlerin kârlılıklarına çevirdi. Konuşmanın yapılmasından önce işadamlarının bin 300 liraya çıkacak asgari ücreti vermemek için çabaları gündemdeydi. İşadamlarının bazıları 300 liralık zammı vermemek için "Fabrikalarımızı yurt dışına taşırız, işçi çıkartırız" diye tehdit bile savurmuştu. İş dünyası bin 300 liralık asgari ücretle zora düşeceklerini söylerken; resmi rakamlar ve borsa verileri bambaşka sonuçlar ortaya koydu.

BİN 300 LİRAYI VERİRLER
13
yıllık AK Parti iktidarı döneminde şirketler, tarihin en yüksek büyüme rakamlarına ulaşırken, kârlılıkta da Avrupa'daki birçok ülkeyi geride bıraktı. Borsada işlem gören şirketler de piyasa değerlerini 13 yılda tam 11 kat artırdı. Fakat göz kamaştıran performans, ücret artışlarına yansıtılmadı. Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Serkan Öngel, Türkiye'de işçi-işveren ilişkileri üzerine yaptığı araştırmalar ile iş dünyasının cimriliğini gözler önüne serdi. Öngel, araştırmaya göre Türkiye'de şirketlerin kârlılıkta Avrupa ülkelerini geride bırakan bir performansa sahip olduğunu ancak, ücretlerin Avrupa ülkelerinin çok gerisinde olduğunu söyledi. El Cezire'ye konuşan Öngel, Türkiye'de işverenlerin kâr oranlarının çok yüksek olduğunu belirterek, işverenlerin bin 300 lira ücreti ödemekte sorun yaşayamayacağını vurguladı. Öngel'in Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerini baz alarak yaptığı araştırmaya göre; Türkiye'deki küçük ölçekli işletmeler kârlılıkta Polonya, İspanya ve İtalya'nın 2 katına ulaşıyor. Almanya ve Fransa, Türkiye'nin biraz üzerinde. Türkiye'deki orta ölçekli işletmeler ise bu ülkelerdeki aynı tür işletmelerin hepsinden daha fazla kârlılığa sahip. Ülkemizdeki büyük ölçekli firmaların kârlılığı; Almanya, Fransa ve İspanya'daki büyük ölçekli firmaların 2 katı, İtalya ve Polonya'nın ise 3 katı civarında.

KAZANÇLA ÜCRET TERS ORANTILI
Yard. Doç. Dr. Serkan Öngel'in yaptığı açıklamaya göre; Avrupa Birliği İstatistik Kurumu Eurostat verileri Türkiye'de saatlik kazancın 2.1 euro olduğunu gösteriyor. Türkiye, bu sayıyla sadece Romanya ve Bulgaristan'dan daha iyi konumda. Bu sayı Makedonya'da 2.5 euro. Kârlılıklarını katlayan ve piyasa değerlerini artıran şirketlerin, ücret politikaları bununla ters orantılı olarak yürüyor ve artışlar oransal olarak yarısını bile bulmuyor.

AK PARTİ İLE 11'E KATLADILAR
İşçilerin asgari ücretinin artırılmasına karşı çıkan büyük şirketlerin son 13 yıllık performansları göz kamaştırıyor. AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılında borsadaki şirketlerin toplam değeri, seçimler öncesinde 55 milyar lira seviyesinde bulunuyordu. Aradan geçen 13 yılda dünya borsalarını geride bırakarak büyük bir atılım yapan şirketlerimizin değeri 11 kat arttı. 18 Kasım 2015 itibariyle borsadaki şirketlerin toplam piyasa değeri 610 milyar lira oldu. AK Parti iktidarındaki siyasi ve ekonomik istikrar sayesinde kârlılıklarında Avrupa'yı sollayan, değerlerini de katlayan şirketlerin, bugün 300 liralık asgari ücret zammına karşı çıkmaları ise ibretle izleniyor.