Sigortaya fren

Milyonlarca araç sahibine müjde. Zorunlu trafik sigortasındaki serbestliğe sınır geldi. Ticari araçlar için tavan getirildi. Böylece şirketler, sigortada istedikleri fiyatı uygulayamayacak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Kasım 2015 Güncelleme 04 Kasım 2015, 00:00
Sigortaya fren

İÇİNDEKİLER

Araç sahiplerinin trafik sigortasındaki fahiş fiyat artışı isyanı son buldu. Minibüslerde 12 bin, taksilerde ise 6 bin liralara kadar varan prim ücretlerine neşter vuruldu. Duruma el koyan Hazine, sigorta şirketlerinin uygulayacağı en yüksek fiyatları belirledi. Hazine'nin belirlediği 6 gruptaki ticari araçlarda uygulanacak primlerin azami brüt tutarları minibüslerde en fazla 3 bin 300 liraya, taksilerde ise 5 bin 400 liraya çekildi. Türkiye Şoförler Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'nun (TESK) Hazine Müsteşarlığı'na yaptığı başvuru sonucu alınan tavan fiyat kararı, geçen haftadan itibaren uygulanmaya başlandı.

ESNAF RAHATLADI
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ile TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, yeni uygulamayı ortak açıklamayla duyurdu. Hazine Müsteşarlığı'nın zorunlu sigortada fiyat serbestliğini kaldırdığı belirtilen ortak açıklamada, "Bu karar şoför esnafımızın uzun zamandan beri beklediği bir karardı. Alınan karar ile şoför ve nakliyeci esnafımız hem nefes alacak hem de sigorta şirketlerinin keyfiyetinden kurtulacak" ifadesine yer verildi.

GİDERLER DAHİL
Hazine'den TESK'e gönderilen yazıda, kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs ve taksiler için 28 Ekim 2015'ten itibaren düzenlenecek poliçelerde sigorta şirketleri tarafından belirlenecek azami brüt prim tutarlarının, Hazine tarafından belirlenen tutarları geçemeyeceğinin bildirildiğine yer verildi. Açıklamada, yapılan düzenleme ile kamyonda azami brüt primin 6 bin lira, kamyonette 2 bin lira, minibüste 3 bin 300 lira, sürücü dahil 18-30 koltuklu otobüste 5 bin 700 lira, sürücü dahil 31 ve üstü koltuklu otobüste 17 bin 700 lira, takside 5 bin 400 lira olarak belirlendiği kaydedildi. Bu tavan fiyatlara vergi, komisyon gibi giderlerin dahil olduğu da vurgulandı.

İYİ SÜRÜCÜYE İYİ, KÖTÜYE KÖTÜ FİYAT
Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Ramazan Ülger, söylendiği gibi abartılı olmasa da trafikte hasar maliyetindeki artışa paralel belli oranda prim artışına gidildiğini belirterek, şöyle konuştu: "Herkese eşit prim yerine müşterinin kaza sıklığına, araç grubuna, kullanım tarzına bağlı olarak farklı primler ile sigortalılara ulaşıyoruz. Bunu; iyi sürücüye iyi fiyat, kötü sürücüye kötü fiyat olarak ifade edebiliriz."