Ekim'de faiz artışı gündemde

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Eylül 2015 Güncelleme 19 Eylül 2015, 00:00
Ekim’de faiz artışı gündemde

İÇİNDEKİLER

FED, 9 yıldan bu yana ilk kez faizi artırmaya yaklaşırken, Eylül ayını pas geçti. Fed'in politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 2 günlük kritik Eylül toplantısından faiz kararı çıkmadı. Ancak Fed Başkanı Janet Yellen, Ekim'de faiz oranlarının artırılabileceğinin sinyalini verdi. Yellen, "Eğer faiz artışına Ekim toplantısında başlamaya karar verirsek, bir basın brifingi düzenleriz. Dolayısıyla, Ekim toplantısı bir olasılık olarak kalmaya devam ediyor" dedi.

GÖZLER FED'DE
Berenberg Amerika ve Asya Başekonomisti Mickey Levy: ABD'de tüketici harcamalarında yakalanan ivme ve konut faaliyetleriyle ülkenin iç talep büyümesinde iyileşme sağlandıktan sonra Fed, faiz oranlarını artırır, ancak faizlerdeki bu artış biraz geç olabilir.

Capital Economics ABD Başekonomisti Paul Ashworth: Fed'in bu yılın sonunda faiz oranlarını 25 baz puan artırması beklenen bir gelişme. Ancak bu kendisine göre mantıksız bir hareket olur. Borç tavan riskinden dolayı Fed'in faiz oranlarını biraz daha uzun süre mevcut seviyede tutacağını öngörüyorum.

ING Group Uluslararası Başekonomisti Rob Carnell: Faiz artırımı Ekim ya da Aralık ayında gerçekleşebilir. Ancak Ekim ayı, Aralık ayına göre daha güçlü bir ihtimal.

BORSALAR TEPETAKLAK
Avrupa borsaları, Fed'in açıklaması sonrası dün güne satış ağırlıklı başladı. Avrupa borsaları yüzde 3 kayıp yaşadı. Asya borsaları da karışık bir seyir izledi; kimi borsalar düştü, kimileri de yükseldi. Borsa İstanbul ise 4 gündür devam eden yükselişini dün devam ettirdi. Borsa İstanbul Endeksi günü 75 bin 99 puandan tamamladı.