İndirimin yarısı dolara gitti

Petrol fiyatları düştü akaryakıt ucuzladı. Bu kez Merkez Bankası'nın faiz inadı yüzünden kurlar yukarı fırladı. Akaryakıtçı fırsatı kaçırmadı benzin ve motorindeki indirimi geri aldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Şubat 2015 Güncelleme 12 Şubat 2015, 00:34
İndirimin yarısı dolara gitti

İÇİNDEKİLER

Petrol fiyatlarındaki gerilemeye paralel, gecikmeli de olsa pompaya yansıyan indirimler, yerini tekrar zamlara bıraktı. Doların Türk Lirası karşısında değer kazanması ile benzin ve motorin fiyatlarında art arda zamlar yaşanmaya başladı. Benzin tüketicinin belini yine büktü. 2014'ün Haziran ayından itibaren petrol fiyatlarında görülen düşüşler tüketiciye, nazlanılarak da olsa yansıtıldı. Haziran 2014'te en yüksek 5.12 lira olan 1 litre benzinin fiyatı, kademeli düşüşlerle 15 Ocak'ta 4.05 liraya kadar geriledi. Bu tarihte petrol fiyatlarında ufak çaplı artışlar başladı. Doların yükselişi de buna eklenince, pompa fiyatlarına zamlar gecikmedi. Benzin en düşük seviyesi olan 4.05 lirada sadece 5 gün kalabildi. 20 Ocak'tan itibaren benzine ve motorine peş peşe zamlar yapıldı. Son olarak dün, benzine ve motorine yine bir zam geldi. Motorinin litresi 6 kuruş, benzinin litresi 11 kuruş daha zamlandı. Benzinin litresi 4.41 liraya, motorinin litresi ise 3.90 liraya yükseldi. 20 Ocak'tan düne kadar benzine yapılan zam 36 kuruşu, motorine yapılan zam ise 37 kuruşu buldu.

ZAMLAR PEŞİN!

Benzinin Haziran'daki en yüksek seviyesi ile Ocak'taki en düşük seviyesi arasında ise 1.07 liralık fark vardı. Yani 6 ayda yapılan 1.07 liralık indirimin 36 kuruşu sadece 23 günde geri alındı. Vatandaşlar EPDK'ya seslenerek, iniş çıkışların takip edilmesini istedi.

PETROLDE PAZARLIK SÜRÜYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya ile yürütülen doğalgaz ve petrol görüşmelerinin devam ettiğini belirterek, "Ham petrol fiyatları, ona bağlı olarak benzin ve motorin fiyatları mutlaka vatandaşımızın lehine olacak şekilde bütün yorumlarımızı ve işlemlerimizi yapıyoruz" dedi.

Özlem KAMER TERCANLI