BekliyoRUS

TAKVİM, Rus turistlerin azalmasını önleyecek tedbirleri gündeme getirdi, bakanlıklar ve sektör harekete geçti...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Şubat 2015 Güncelleme 05 Şubat 2015, 02:20
BekliyoRUS

İÇİNDEKİLER

Takvim, Türk turizmini sıkıntıya sokabilecek Rusya ve Avrupa'daki krizi gündeme taşıdı. Turizmin kan kaybetmemesi için formüller ortaya koyduğumuz haberimizden sonra, hükümet düğmeye bastı. İlgili bakanlarla konuyu masaya yatıran Başbakan Ahmet Davutoğlu önceki gün, sektöre yakıt ve kredi desteği sağlayacaklarını açıkladı. Çözüm için turizmciler toplantı üstüne toplantı düzenledi. Son olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal da, turizmin Rusya krizinden etkilenmemesi için tedbir aldıklarını belirtti.

MOSKOVA ÇIKARMASI

Türkiye ve Rusya'dan sektör temsilcileriyle yaklaşan turizm sezonu öncesi son durumu değerlendirmek amacıyla Moskova'da düzenlenen toplantıya katılan Önal, Rusya'da tatil denilince akla gelen ilk ülkenin Türkiye olduğunu belirtti. Önal, "Yılda 4.5 milyonu aşkın Rus turisti ülkemizde ağırlıyoruz" diyerek, Rusya'nın yaşadığı siyasi ve ekonomik durumun ilişkileri etkileyebileceğini, buna bir önlem olsun diye de özel sektörle Moskova'da resmi ve özel görüşmeler yaptıklarını söyledi.

SIKINTI AŞILACAK

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı turizm sektörü paketine ve 2 ay boyunca seyahat acentelerinin organizasyonuyla Rusya'dan Türkiye'ye gelecek her yolcu uçağına 6 bin dolar yakıt verilmesi planına değinen Önal, şöyle konuştu: "Bu, Rusya'daki tur operatörlerinin, faaliyetlerini Rusya'nın şu an yaşadığı olağanüstü şartların öncesindeki gibi gerçekleştirmesini sağlamak anlamına geliyor. Bunun operatörlere rahatlatıcı bir katkı olduğunu düşünüyoruz." Önal, "Buradaki tek önceliğimiz, Rus misafirlerimizin önceki yıllarda olduğu gibi aynı şekilde, hatta artan bir ivmeyle tatillerini Türkiye'de geçirmelerini sağlamak için tedbir almaktı. Hem kamu hem de özel sektörle yaptığımız toplantılarda bu işareti aldık" dedi.

TABLO MART'TA NETLEŞECEK

Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Gülçin Güner, Rusya pazarında yaşanan şartlar göz önüne alındığında mevcut kapasiteyi korumanın bu yıl için en önemli olgu olduğunu söyledi. Ocak ayından itibaren satışların arttığını ancak rakamların geçen senenin altında olduğunu ifade eden Güner, otelcilerin tur operatörlerine desteği sürdürdüğünü ve tablonun Mart ayından sonra netleşeceğini kaydetti.

ANTALYA'DA YERLİ ARTTI

Antalya'yı yılın ilk ayında 98 bin 725 yabancı, 19 bin 21 yerli turist ziyaret etti. Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, Ocak'ta kente gelen yabancı turist sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.26 azalırken, yerli turist sayısı yüzde 19.10 arttı. Yabancıların yüzde 53.41'i Almanya'dan, yüzde 13.04'ü Rusya Federasyonu'ndan, yüzde 5.76'sı Hollanda'dan, yüzde 3.50'si İngiltere'den, yüzde 3.37'si Belçika'dan, yüzde 2.38'i Avusturya'dan geldi.