Parası alınan dosya nerede

BDDK yayınladığı yönetmelikle bankaların soygununu resmileştirdi. En büyük tepki, kart aidatı ile adı tahsis ücreti diye değiştirilen dosya masrafına. Fakat 10 yıllık geriye doğru dava açma hakkınız bulunuyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Ekim 2014 Güncelleme 05 Ekim 2014, 02:09
Parası alınan dosya nerede

İÇİNDEKİLER

Bankaların vatandaştan aldığı haksız ve hukuksuz masraf ile komisyonlar BDDK eliyle resmileştirildi. Kamuoyuna 'müjde masraflar kalkıyor' diye sunulan yönetmelik, mahkemelerden dönen ve vatandaşın büyük tepki gösterdiği en önemli masraf kalemlerini korudu. Bunların başında kredi kartı aidatı, hesap işletim ücreti ve en önemlisi dosya masrafı geliyor. BDDK yönetmeliği ile bu masrafın adı kredi tahsis ücreti olarak değiştirildi. Kredi alan her tüketici bu kalemle karşılaşıyor. Ortada ne dosya ne de masraf var, ama vatandaştan yıllardır para alınıyor. Açılan tüm davaları da tüketiciler kazanıyor. Şimdi vatandaş buna itiraz ettiğinde, bankalar, 'BDDK'nın kararı' diyebilecek.

DAVA AÇMAYA DEVAM EDİN
Uzmanlar dava açmaya devam edilmesini tavsiye ediyor. Tüketici Sorunları Derneği Başkanı Aydın Ağaoğlu, masrafları yasallaştıran yönetmelik hakkında Danıştay'a dava açacaklarını söyledi. Ağaoğlu, bu yönetmeliğin geriye işlemeyeceği için geçmişteki masraflar için dava açılabileceğini belirterek, "Dolayısıyla 10 yıllık hesap işletim ücreti, dosya masrafı, yapılandırma ücreti ve kredi kartı aidatını geri almak için tüketici hakem heyetine başvurular sürecektir. Ancak şimdi kredi alanlar için dosya masrafı yasal oldu" dedi.

GÖZLER CANİKLİ'DE
BDDK'nın yayımladığı bu yönetmelikle ilgili kararı verecek olan Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'ye vatandaşlardan yoğun çağrılar geliyor. Vatandaşlar BDDK'nın bu ücretleri belirlerken bakanlığın görüşlerini alması gerektiğini hatırlatarak, "Sayın bakanımız mahkemelerden dönen bu ücretlerin kaldırılması için vatandaşın yanında yer alsın" dedi.

NE YAPMAK LAZIM?
Son 10 yılda kredi kullandınız, hesap açtırdınız ya da kredi kartınız varsa alınan ücretler için dava açabilirsiniz. Şu yolu izleyin:

1- Bankaya noter kanalıyla ya da mektupla dilekçe gönderip ücretleri talep edin.
2- Muhtemelen ödemeyeceklerdir. Bunun üzerine elinizde bu masrafları gösterir belgeleri toparlayın.
3- Eğer belgeniz yoksa bankadan bunları talep edin vermek zorundalar. Para isterlerse mutlaka makbuzunu isteyin o paralar içinde talepte bulunun.
4- Belgelerle birlikte kaymakamlıktaki tüketici hakem heyetine giderek, ücretsiz başvurunuzu yapın.
5- Bunun için size yardım etmek istediğini söyleyen aracılara kanmayın ve onlara paranızı bilgilerinizi kaptırmayın.