Zamcıya fren

Kâr marjını 43-46 kuruşa çıkaran akaryakıt şirketlerine EPDK'dan müdahale sinyali geldi: İndirim olmazsa biz devreye gireceğiz...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ağustos 2014 Güncelleme 27 Ağustos 2014, 01:39
Zamcıya fren

İÇİNDEKİLER

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, akaryakıt dağıtım şirketlerinin kâr marjı için daha önce belirlenen tavan fiyata uymaması halinde müdahale edileceğinin sinyalini verdi. EPDK Başkanı Yılmaz, "Şu anda elimizdeki rakamlara göre akaryakıt kâr marjları 43-46 kuruş arasında değişiyor. Bunun sağlıklı bir kâr marjı olduğunu düşünmüyoruz" dedi. Daha önce kurul toplantılarında akaryakıtta dağıtım şirketleri için kâr marjını 37 kuruş olarak tespit ettiklerini belirten Yılmaz, "Dağıtım şirketlerinin bu fiyatları bir sinyal olarak alması gerekiyor. Bu dikkate alınmazsa bu hususta çalışma başlatmak durumunda kalırız" ifadesini kullandı. Son dönemde düşüş gösteren brent petrol fiyatlarına da değinen Yılmaz, "Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarının oluşumuyla brent petrol fiyatı arasında doğrudan kısa süreli bir ilişki kurmak çok doğru değil" diye konuştu. Yılmaz, şunları kaydetti:

DÖVİZ ETKİSİ FAZLA
"1 hafta, 10 gün gibi kısa bir sürede brent petroldeki düşüşün akaryakıt fiyatlarına doğrudan hemen yansımasını beklemek çok doğru değil. Akaryakıt fiyatlarının oluşumunda başka enstrümanlar da devreye girer. Bunların da dikkate alınması lazım. Akaryakıt fiyatının oluşumunda döviz fiyatlarının etkisi çok önemli. Uluslarası akaryakıt fiyatlarının oluşumunda en önemli etkenlerden biri arz talep dengesi."

TÜKETİCİ UCUZU ARASIN
'UCUZ akaryakıt tüketimi konusunda tüketicilere uyarılarda bulunan Yılmaz, "Lisanslı akaryakıt bayilerinden hangisi ucuz ise oradan akaryakıt almalılar. Çünkü 1 kuruş ucuz akaryakıtın maliyeti 250 milyon TL civarında. Tüketicilerin 1-2 kuruş diyerek bu meblağları küçümsememesi lazım" dedi. Yılmaz, Türkiye'de 2005'ten itibaren serbest piyasa uygulamasının söz konusu olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti: "Rekabeti engelleyici bir durum oluşursa bizim buna müdahale yetkimiz var."