YKS PUAN HESAPLAMA 2025: TYT-AYT-YDT net puan hesaplama! TYT'de 1 net kaç puan?

Üniversite sınavı maratonu başladı ve gözler puan hesaplamalarına çevrildi. 2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu tamamlandı. Adaylar şimdi sınav sonrası doğru ve yanlış sayılarını baz alarak TYT, AYT ve YDT netlerini hesaplamaya başladı. 4 yanlışın 1 doğruyu götürdüğü sistemde elde edilen net sayıları puana dönüşüyor. Peki bu yıl 1 net kaç puan değerinde olacak? Yerleştirme puanları nasıl şekillenecek? TYT-AYT-YDT net puan hesaplama nasıl yapılır? İşte merak edilenler.

Giriş Tarihi:
YKS PUAN HESAPLAMA 2025: TYT-AYT-YDT net puan hesaplama! TYT'de 1 net kaç puan?

Üniversite sınavı maratonu başladı ve gözler puan hesaplamalarına çevrildi. 2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu tamamlandı. Adaylar şimdi sınav sonrası doğru ve yanlış sayılarını baz alarak TYT, AYT ve YDT netlerini hesaplamaya başladı. İşte puan hesaplama sürecine ilişkin merak edilenler.

(Takvim Foto Arşiv)(Takvim Foto Arşiv)

YKS puanı nasıl hesaplanıyor?

Üç oturumda tamamlanacak YKS'de; TYT 120 soru, AYT 160 soru, YDT ise 80 sorudan oluşuyor. Adaylar sınav puanlarını doğru yanıtlarından yanlışlarının dörtte birini çıkararak hesaplıyor. TYT puanı hesaplanabilmesi için adayın Türkçe veya Temel Matematik testinden en az 0,5 ham puan alması gerekiyor.

(Takvim Foto Arşiv)(Takvim Foto Arşiv)

2025 YKS'de 1 Net Kaç Puan Getiriyor?

Geçtiğimiz yılki ortalamalara göre TYT testlerinde;

  1. Türkçe neti: 2,90 puan
  2. Sosyal Bilgiler neti: 2,93 puan
  3. Matematik neti: 2,92 puan
  4. Fen Bilimleri neti: 3,14 puan

(Takvim Foto Arşiv)(Takvim Foto Arşiv)

AYT testlerinde ise;

  1. Matematik neti: 3,18 puan
  2. Fizik neti: 2,42 puan
  3. Kimya neti: 3,07 puan
  4. Biyoloji neti: 2,50 puan
  5. Türk Dili ve Edebiyatı neti: 1,10 puan
  6. Sosyal Bilimler neti: 1,11 puan

TYT'de yapılan ortalama 20 netin yaklaşık 201 ham puan getirmesi bekleniyor.

(Takvim Foto Arşiv)(Takvim Foto Arşiv)

YKS Yerleştirme Puanı Nasıl Hesaplanıyor?

Adayların sınavdan aldıkları ham puanlar, Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) ile birlikte değerlendirilerek yerleştirme puanına dönüştürülüyor. Diploma notunun 100 üzerinden değeri 5 ile çarpılarak OBP elde ediliyor. Bu puan da 0,12 katsayısı ile çarpılarak TYT, AYT veya YDT puanına ekleniyor. Yerleştirme puanları, tercih yapılacak puan türüne göre (SAY, EA, SÖZ, DİL) hesaplanıyor.

(Takvim Foto Arşiv)(Takvim Foto Arşiv)

OBP Nasıl Hesaplanır?

Diploma notu 50 olan bir adayın OBP'si 250 olurken, 100 puanlık bir diploma notu 500 OBP'ye eşdeğer oluyor. Türkiye genelindeki diploma notları dikkate alınıyor, okul bazlı bir değerlendirme yapılmıyor. OBP'si bildirilmeyen ya da 50'nin altında olan adaylar sistemde 50 olarak kabul ediliyor.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.