Lafı bırak etikete bak

Ramazan yine zam ayı oldu. Gıda sektörü yetkilileri 'Artış yok' diyor, ama fiyatlar yerinde durmuyor. Marketlerde, 1 ayda 20 gıda ürününün fiyatı değişti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Temmuz 2014 Güncelleme 02 Temmuz 2014, 00:11
Lafı bırak etikete bak

İÇİNDEKİLER

Korkulan oldu; bu Ramazan ayında da gıdada zam yağmuru yaşandı. Gıda dernekleri, sektör temsilcileri ve bazı firmalardan gelen "Zam olmayacak" açıklamalarına karşın, fiyatlar yerinde durmadı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) araştırması, marketlerde son 1 ayda 20 ürünün birden fiyatının arttığını ortaya koydu. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Ersin Taranoğlu, Ramazan ayı boyunca gıda ve içecek ürünlerine zam yapılmayacağını duyurdu. Ardından Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Mustafa Altunbilek, "Şu an bolluk, bereket zamanı, fiyatlar ucuzluyor. 'Fiyatlar artacak' lafı da nereden çıkıyor? Fiyatlar aksine ucuzlayacak" açıklaması yaptı. Ancak bu açıklamalara karşın fiyatlar yerinde durmuyor, etiketler değişiyor.

LİMON REKORTMEN
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar'ın açıklamasına göre; 30 Mayıs-27 Haziran 2014 döneminde, marketlerde 3 üründe fiyat değişimi olmazken, 13 ürünün fiyatında azalma, 20 ürünün fiyatında artış oldu. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 21.67 oran ile limonda görüldü. Limonu yüzde 12.60 ile kiraz, yüzde 11.40 ile kuru fasulye izledi.

SEBZE HAFTAYA ZAMLI BAŞLADI
Türkiye'nin sebze-meyve üretim merkezlerinden Antalya'da bazı sebze ve meyvelerin hal fiyatları haftaya artışla başladı. Antalya Toptancı Hali'nde geçen hafta kilogramı 0.50-0.70 liradan satılan dolma biber, bu hafta 0.90-1.10 liradan işlem gördü. Sivri biberin fiyatı da ortalama 50 kuruş arttı. Geçen hafta kilogramı 1.5-2 lira olan çeri domatesin fiyatı 0.50-1 lira arasında, salkım domatesin fiyatı ise 10 kuruş yükseldi. Salatalığın fiyatı da ortalama 20 kuruş arttı.