Sanayici faize yenildi

Türkiye'nin ilk 500 sanayi kuruluşu, yüksek faizler sebebiyle finansmanı kârlarından sağladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Haziran 2014 Güncelleme 25 Haziran 2014, 00:29
Sanayici faize yenildi

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin 500 sanayi kuruluşunun 2013 sonuçları açıklandı. İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) hazırladığı listeye göre ilk sırayı geçen yıl olduğu gibi yine TÜPRAŞ aldı. Araştırmada Ford Otomotiv ikinci, EÜAŞ ise üçüncü oldu.

ABD Merkez Bankası'nın tahvil alımlarını azaltma sinyalini vermesi ve hemen ardından başlayan Gezi Parkı olayları ile 17 Aralık darbe girişiminin ardından, faiz ve kurda yaşanan yükseliş, sanayiciyi yerle bir etti. Kâr eden şirket sayısı azalırken, zarar edenlerin sayısı ve borçluluk oranı 10 yılın zirvesine çıktı.

Şirketler faaliyet kârlarının yarısından fazlasını finans gideri olarak ödedi. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayicinin kur baskısı ve faizler nedeniyle finansman baskısına yenildiğini söyledi.

KÂRIN YARISI GİTTİ
Şirketlerinin geçen yıl esas faaliyetlerinden elde ettikleri kârlarının neredeyse yarısıyla finansman giderlerini karşıladıklarına işaret eden Bahçıvan, 2013'te faaliyet kârları 36.5 milyar lirayı bulan 500 Büyük Sanayi Kuruluşu'nun bu miktarın 19 milyar lirasını finansman gideri olarak kaybettiğini söyledi. Bahçıvan, "2013 yılı dönem kârı yüzde 4.9'a gerilemiştir" dedi.