Zengine af geliyor

Kaçak lüks araçlar için yasal düzenleme geliyor. Vergiyi ödeyen, aracını tescil ettirecek. Jipi, otomobili kaçak olan ünlüler de rahat nefes alacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Haziran 2014 Güncelleme 13 Haziran 2014, 01:36
Zengine af geliyor

İÇİNDEKİLER

Hükümet, çok sayıda tanınmış ismi de kapsayan kaçak lüks araç sorununu çözmek için çalışma başlattı. Belirlenen vergiyi ödeyenler araçlarını tescil ettirecek ve açılan davalar düşecek.

10 BİNİ AŞKIN ARAÇ
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, sahte evraklar ile Türkiye'ye sokulan kaçak lüks araçlar ile ilgili yasal düzenleme çalışması başlattı. Düzenlemenin Meclis tatile girmeden önce çıkarılması planlanan torba yasaya eklenmesi gündeme geldi ancak "Af niteliği taşıyor" gerekçesiyle sonraya bırakılması benimsendi. Kaçak araçlar ile ilgili maddeler, Hazine'nin hazırladığı taslağa eklenip, Ekim ayında Meclis açıldığında çıkarılacak. Bakanlık tarafından yapılan çalışma, 10 binin üzerinde kaçak lüks aracı kapsayacak. Belirlenen vergiyi ödeyenler araçlarını tescil ettirecek ve açılan davalar düşecek. Böylece araçlara el konulması gündemden kalkarken, devlet de yüklü bir miktarda vergi geliri elde edecek.

NASIL GELİYOR?
Vergilerden kaçmak için başka ülkelerde trafiğe çıkmış araçlar sıfırmış gibi gösterilip sahte evraklar ile Türkiye'ye sokuluyor. Araçların değerleri de düşük gösterilerek vergi kaçırılıyor. Böylece bazı araçlarda kaçırılan verginin 200 bin lirayı bile bulduğu belirtiliyor. Kaçak araçlar ile ilgili operasyon üzerine operasyon yapılıyor. Pek çok ünlünün kullandığı araçların bu tür yollarla Türkiye'ye girdiği tespit edildi. Birkaç ay önce yapılan bir operasyonda, Ankara'da bazı bürokratlara araçlarının bilmeden bu yolla satıldığı ortaya çıktı.

SADIK MÜKELLEF ÖDÜLLENDİRİLSİN
Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Mehmet Okkalı, "Torba yasanın içine muhakkak bir madde konulmalı ve bundan sonra vergisini zamanında ödeyen mükellefe sürekli olarak en az yüzde 5-10 oranında indirim yapılmalı" dedi. Okkalı, şöyle konuştu: "Örneğin; 100 lira vergi borcu çıktıysa ve vaktinde ödendi ise bunun 95 ya da 90 liraya düşürülmesi lazım. Böylece ben de vergiyi zamanında ödemenin ödülünü peşin olarak almış olurum. İndirimden borcunu ödemeyen mükellef değil vergisini düzenli ödeyen yararlanmalı ki insanlar borcunu ödemek için teşvik edilsin."

Zübeyde YALÇIN