Yaş 70 iş bitmemiş

At yarışlarından emekli olan şampiyonlar, yavrularıyla zengin ediyor. En çok tercih edilen 10 aygırın yavrularının kazandırdığı ödül 400 milyon lirayı geçti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Haziran 2014 Güncelleme 03 Haziran 2014, 00:00
Yaş 70 iş bitmemiş

İÇİNDEKİLER

Büyük başarılar elde ettikleri yarışlarda sahiplerine ödüller kazandıran özel ırk aygırlar, yavrularıyla da kazandırmaya devam ediyor. Türkiye Jokey Kulübü (TJK) bünyesinde hizmet veren yüksek performanslı aygırların yavruları, koştukları yarışlarla sahiplerine milyonlarca lira kazandırıyor. Meraklılarının adeta servet ödediği yarış atlarında, kaliteli kan hattı yani genetik özellikleri büyük önem taşıyor.

GENLERİ GEÇİYOR
Özel ırklardan gelen ve koştuğu yarışlarda başarılı olduktan sonra yarış hayatına son verilen atlar, genlerini sonraki nesillere aktarıyor. TJK'nın İstanbul, Adana, İzmir, Kocaeli, Eskişehir, Bursa, Şanlıurfa ve Kocaeli'deki aşım istasyonlarında bulunan aygırlar, ücret karşılığında kısraklarla çiftleştiriliyor. Bu aygırlarla çiftleştikten sonra hamile kalan kısrakların yavruları, 3 yaşına geldiğinde yarışlara çıkıp başarılı olabilmek için ter döküyor. Türkiye'de bu anlamda en çok tercih edilen aygırların, yavruları sayesinde kazandırdığı ödüller ise birçok insanın hayalini süslüyor. Kısrak sahiplerinin en fazla tercih ettiği ilk 10 aygırın yavruları, çıktığı yarışlarda elde ettikleri başarı sayesinde bugüne kadar sahiplerine 402 milyon 724 bin 449 lira kazandırdı. Aygırların aşımı için ödenen ücret ise aygırın diğer yavrularının gösterdiği başarıya göre değişiyor. Buna göre, özel ırk aygırların yavrularına sahip olmak isteyen kısrak sahipleri, çiftleşme için 500 liradan başlayıp 15 bin liraya kadar ücret ödüyor.

İNGİLİZLER REVAÇTA
At sahiplerine en çok para kazandıran aygırlar, İngiliz ırkları oluyor. 12 bin lira karşılığında kısraklarla çiftleştirilen Royal Abjar isimli aygırın, 403 yavrusu piste çıktı. 275'i yarış kazanarak sahiplerine de 55 milyon liralık gelir sağladı. Strike The Gold isimli aygırın yavruları 53 milyon, Mountain Cat'in yavruları 48 milyon, Unaccounted For'un yavruları 45 milyon, Sri Pekan'ın yavruları 38 milyon, Eagle Eyed isimli aygırın yavruları da 30 milyon lirayı sahiplerine kazandırdı. Türkiye'de yetişen Arap aygırlarının yavruları da göz dolduruyor. Haberbatur isimli aygırın yavruları 39 milyon 896 bin, Demirkır'ın yavruları 30 milyon 543 bin, Caş'ın yavruları 30 milyon 487 bin, Özgün isimli safkan aygırın yavruları da 29 milyon 814 bin lira gelir getirdi.