ABD’den Gazze’de ateşkese veto! BM Güvenlik Konseyi’nin talebini reddettiler

ABD Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Gazze’de ateşkes talebini reddetti. ABD İsrail ile Gazze'deki Hamas militanları arasında "derhal, koşulsuz ve kalıcı ateşkes" ve savaştan zarar görmüş bölgeye yardımların engellenmeden ulaştırılmasını talep eden tasarıyı veto etti.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
ABD’den Gazze’de ateşkese veto! BM Güvenlik Konseyi’nin talebini reddettiler

ABD, çarşamba günü, İsrail ile Gazze'deki Hamas militanları arasında "derhal, koşulsuz ve kalıcı ateşkes" ve savaştan zarar görmüş bölgeye yardımların engellenmeden ulaştırılmasını talep eden BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını veto etti.

Trump ve Netanyahu, Takvim Fotoğraf ArşiviTrump ve Netanyahu, Takvim Fotoğraf Arşivi

ABD BM'NİN ATEŞKES TALEBİNİ REDDETTİ

Konseydeki diğer 14 ülke, 2 milyondan fazla insanın yaşadığı, İsrail'in saldırılara devam ettiği ve binlerce Filistinlinin açlıkla karşı karşıya olduğu Gazze'ye yönelik tasarıyı kabul etti.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Vekili Dorothy Shea, oylama öncesinde yaptığı konuşmada, "ABD net bir şekilde şunu belirtti: Hamas'ı kınamayan ve Hamas'ın silahsızlanıp Gazze'yi terk etmesini talep etmeyen hiçbir önlemi desteklemeyeceğiz." diyerek bunun ABD öncülüğündeki ateşkesi sağlama çabalarını da baltalayacağını iddia etti.

İSRAİL'İN EN BÜYÜK SİLAH TEDARİKÇİSİ

Washington, İsrail'in en büyük müttefiki ve silah tedarikçisi. ABD içinde de İsrail'e yönelik desteğe karşı sesler yükseliyor.

GAZZE'DE İSRAİL SOYKIRIMI

Güvenlik Konseyi'nin oyu, İsrail'in mart ayında iki aylık ateşkesi sonlandırmasının ardından Gazze'ye yönelik saldırılara yeniden başlamasının ardından geldi. Gazze sağlık yetkilileri, İsrail saldırısında çarşamba günü 45 kişiyi öldürdüğünü bildirdi.

Shea, Güvenlik Konseyi'ne yaptığı açıklamada "Kimse Gazze'deki Filistinli sivillerin aç veya susuz kalmasını istemez" dedi ve taslak kararın "önceki yardım ulaştırma yönteminin feci eksikliklerini kabul etmediğini" sözlerine ekledi.

ABD Başkanı Donald Trump seçim vaatlerinde Gazze'de ateşkesi sağlayacağını söylemiş ve 20 Ocak'ta göreve geldikten sonra ise ateşkes konusunda ilk hamlelerini yapmıştı. Hamas ile İsrail heyetleri Katar'ın başkenti Doha'da ateşkes görüşmelerine katılırken Tel Aviv her defasında anlaşmayı reddetti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN