Paralelin Merkez'i

Merkez Bankası'ndaki paralel elemanların iki yöneticiyle sınırlı olmadığı, örgütün derin bir yapılanma içinde olduğu iddia edildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Mayıs 2014 Güncelleme 31 Mayıs 2014, 01:43
Paralelin Merkez’i

İÇİNDEKİLER

Ekonominin belkemiği kurumlardaki paralel yapılanma bir bir ortaya çıkıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulan dosyada Maliye, BDDK, SPK ve Borsa İstanbul ile birlikte Merkez Bankası'ndaki yapılanmanın detayları da anlatıldı. Hazırlanan raporda, 'acil temizlik' tespiti de yapıldı. Dün TAKVİM'in gündeme getirdiği Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nda iki üyenin paralel yapının elemanı olduğu iddiası büyük yankı uyandırırken, yapılanmanın alt kadrolarda da olduğu iddia edildi.

EĞİTİMLERİ AMERİKA'DA
İddialara göre özellikle Para Politikası Genel Müdürlüğü bünyesinde çoğunluğu Amerika'da yetiştirilmiş ve paralel yapıya hizmet eden elemanların bulunduğu bunların başta faiz kararları olmak üzere birçok konuda etkin oldukları belirtiliyor. Bu elemanların yüksek maaşlarla görev yaptıkları ve geniş bir örgütlenme içinde oldukları da gelen bilgiler arasında.

Tek statükocu bizimki
Merkez Bankası'nın, son dönemde aldığı faiz kararlarıyla çağdaşlarının gerisinde olduğu, diğer merkez bankalarının görev tanımlarına bakınca ortaya çıkıyor. Konjonktüre göre politika belirleyen de, krizden sonra kararlarını oluşturan da var. Dünyadaki örneklere bakıldığında merkez bankalarının arasında, "Benim işim fiyat istikrarıdır" diyerek 2008 krizini yok sayan tek banka bizim Merkez Bankamız.