Kayıp kimlik dert açmasın!

MERSİS sistemi ile ticaret sicili müdürlüklerine kayıp bilgisi verenlerin kimliği korunuyor. Adınıza sahte şirket açılamıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Mayıs 2014 Güncelleme 04 Mayıs 2014, 00:00
Kayıp kimlik dert açmasın!

İÇİNDEKİLER

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) ile kaybolan ya da çalınan nüfus cüzdanı, ehliyet ve pasaport belgelerindeki bilgilerin kullanılarak şirket kurulmasının önüne geçtiklerini ifade etti. Bakan Yazıcı, artık, başkalarının kimlik bilgilerini çeşitli yollarla ele geçiren kimselerin, o kişilerin haberleri olmadan adlarına şirket veya ticari işletme kuramadığını söyledi. Yazıcı sistemi şöyle anlattı:

SAKIN İHMAL ETMEYİN
"Nüfus cüzdanı, ehliyeti veya pasaportu kaybolan vatandaşlarımız, ticaret sicili müdürlüklerimize bir dilekçe ve kimlik bilgileri ile müracaat ederek, bu durumu bildiriyor. Müdürlükler, başvuru sahiplerinin TC kimlik numarası ile isimlerini MERSİS'teki kısıtlılar listesine dahil ediyor. Böylece, vatandaşlarımızın bu listede kayıtları olduğu sürece kendileri adına rızaları dışında yeni bir şirket ya da ticari işletme kuruluşu işlemi yapılamıyor veya şirkete yönetici olarak atanamıyor."

BİR AYDA BİN BAŞVURU

Bakan Yazıcı, uygulamanın devreye girdiği 18 Mart 2014'ten itibaren ilk bir aylık dönemde kayıp ya da çalıntı bilgisiyle ticaret sicili müdürlüklerine binin üzerinde başvuru olduğunu belirtti. Yazıcı, nüfus cüzdanı, ehliyet ve pasaport belgelerini düzenleyen kurumların bilgi sistemleri ile MERSİS'in entegre edileceğini de belirtti.