Emekli zammına gıda ve kira ayarı

Emeklinin alacağı zam enflasyon oranında olurken, giderlerinde büyük yer tutan kira ve gıda fiyatlarındaki artış yüzde 15'leri buluyor. 'Gelirimiz ile giderimiz orantısız artıyor' diyen emekli, enflasyon hesaplamasının değişmesini istiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Nisan 2014 Güncelleme 12 Nisan 2014, 00:00
Emekli zammına gıda ve kira ayarı

İÇİNDEKİLER

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, her yılın Ocak ve Temmuz ayında enflasyon oranında zam alıyor. Memur emeklilerinin zammı da toplu sözleşmede yapılan anlaşmaya göre, seyyanen veya enflasyon ile bağlantılı yapılıyor. Maaşları enflasyona endeksli artan emeklilerin, gözü kulağı tüm yıl Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) oluyor. Enflasyonun yüksek çıkması, emeklilerin gelirlerini artırırken, giderlerini daha çok yükseltiyor. Çünkü enflasyon hesaplanırken dikkate alınan birçok ürün, emeklinin gider kaleminde yer almıyor. Emeklinin gider kaleminde önemli yer tutan kira ve gıdadaki artışın, enflasyon sepetine etkisi sınırlı kalıyor.

SESİNİZ OLDUK
Bu durum, emeklilere göre enflasyon hesaplaması yapılması gerekliliğini ortaya çıkarıyor. 2 gündür, emeklilerin enflasyon hesaplamasında yeni sistem taleplerine sayfalarımızda yer veriyoruz. TAKVİM'i telefon yağmuruna tutan emekliler, enflasyonda farklı hesaplama ile gelirleri ile giderleri arasındaki orantısızlığın ortadan kaldırılmasını talep ediyor. Emekliler, "Ya bize özel enflasyon hesaplansın ya da enflasyon hesabı bizim tüketim sepetimize göre yapılsın" diyor. Böyle bir hesap yapıldığı düşünüldüğünde, yıllık enflasyon şu andaki gibi yüzde 8-9 yerine, emekli için yüzde 15 civarında olacak. Buna göre de emeklinin 1 yıllık enflasyon farkı bu oran üzerinden hesaplanacak ve maaşlarda doğal bir artışa yol açacak. Şu anda emeklilerin Temmuz'da alacakları enflasyon farkı, açıklanan fiyat artışı rakamlarına göre yüzde 5 civarında olacak. Emekliler, Ocak ayında da çıkan 6 aylık enflasyon gereğince yüzde 3.27 oranında fark almışlardı. Memur emeklileri ise bu yıl enflasyon farkı alamayacak. Ocak ayında, toplu sözleşme kapsamında belirlenen zammı aldılar. Emekliler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na "Aldığımız maaşlar enflasyon karşısında eriyor. Çünkü giderimiz artarken, gelirimiz maalesef aynı oranda artmıyor. Bu duruma bir çare bulun" diye seslendi.

SEPETTE NE YOK Kİ!
Enflasyon sepetinde 432 ürün bulunuyor. Bunlardan birçoğunun emeklilerin ihtiyaçları ile uzaktan yakından ilgisi yok. İşte bunlardan bazıları: Bebek arabası ve oto koltuğu Kreş ve gündüz bakım evleri Yurt ücretleri Üniversite katkı payı Özel dershane ücreti Bebek bezi Hamburger Resim boyası Çocuk kitabı Doğum ücreti...

'TÜİK BİZİ UNUTMASIN'
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon hesabında kullandığı ürün sepetini ve ürünlerin sepet içindeki ağırlıklarını her yıl değiştiriyor. TÜİK sepet içinde yer alacak ürün ve hizmet kalemleri ile bunların hesaplamadaki ağırlığını ailelerin tüketim harcamalarını düzenli izleyerek belirliyor. Emekliler, bu hesaplamada TÜİK'in kendilerini unutmamasını istiyor.