2. el bereketi

2014 model otolarda vergi ve fiyat artışı, 2. eli hareketlendirdi. Sektör yetkilileri, 'Aylardır satamadığımız sayıda aracı, 15-20 günde sattık' dedi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Şubat 2014 Güncelleme 20 Şubat 2014, 00:00
2. el bereketi

İÇİNDEKİLER

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve döviz kurlarındaki artışların ardından zamlanan 2014 model otomobillerin satışı düşerken, ikinci el otomobillere yönelik talep geri döndü. Bursa Oto Galericileri Sitesi Başkanı Rasim Hazar, kullanılmış otomobil pazarının, son yıllarda hiç görülmemiş bir hareketlilik yaşadığını söyledi. Stoklardaki 2013 model araçları elden çıkarmak için uygulamaya konulan cazip kampanyalar yüzünden, Ocak boyunca talebi bayilere kaptırdıklarını kaydeden Hazar, bu aydan itibaren her şeyin keskin bir şekilde değiştiğini, sıfır otomobillere olan talebin, ÖTV zammı ve döviz kurlarındaki artış sayesinde ikinci el otomobillere yöneldiğini ifade etti. Bir hafta öncesine kadar ikinci el oto pazarlarının boş kaldığını hatırlatan Hazar, "Gelen çok az insanda alıcı değil, bakıcıydı. Şimdi özellikle büyükşehirlerde oto pazarları çok hareketli. Aylardır satamadığımız sayıda aracı, 15-20 günde sattık" dedi. Hazar, ikinci el otomobillerdeki talep artışında, havaların ısınmasının da etkili olduğunu ifade etti.

YILLARDIR DURGUNDU
Hazar, ikinci el otomobil galerilerinin, aylardır hatta yıllardır yaşadığı durgunluğun da etkisiyle elinde önemli miktarda stok olduğunu, ancak bunun bir kısmının son 2 haftada satıldığını belirtti.

DOLANDIRICILARA DİKKAT EDİN
Uzmanlar alımsatım sirkülasyonunun çok olduğu dönemlerde, sahte evrakla çalıntı araç satışı ve kilometre düşürme gibi dolandırıcılık olaylarının arttığına söyledi. Uzmanlar, vatandaşları uyararak, dikkatli olmalarını istedi. İnternetten yapılan satışlarda da bazen ilan sahibinin 'kapora' aldıktan sonra ortadan kaybolabildiğini belirten uzmanlar "Bu oyunlara gelmeyin" dedi.

FİYATLAR ÇOK DÜŞÜK
Uzun süredir ellerindeki otomobili satamayan ikinci el sektöründe, bu durum fiyatları aşağıya çekti. Piyasa temsilcileri şu anda ikinci el otomobil almak için en uygun zaman olduğunu belirterek, "Stoklar eridiğinde, fiyatlar artar. Yeni gelecek ikinci el otomobiller bugünki fiyatlardan en az 2-3 bin lira daha fazla olur. Vatandaş elini çabuk tutsun" dedi.