Tamamen duygusal

Birçok ünlü isim, vergilerin kaldırılıp yerine harç konulmasına rağmen teknesine başta ABD'nin Delaware eyaleti olmak üzere yurt dışından alınmış tescillerle yabancı bayrak asıyor. Ünlülerin, vergi ile birlikte 'mal varlığı tespitinden' kaçtığı belirtiliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Temmuz 2013 Güncelleme 17 Temmuz 2013, 00:00
Tamamen duygusal

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de 2009 yılına kadar yüksek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV ) ve dolaylı vergi oranları yüzünden tekne ve yat sahipleri deniz araçlarına yabancı bayrak asmayı tercih ediyordu. Böylece yurt dışında tescil ettirdikleri yatlarını Türkiye'de kullanırken herhangi bir vergi ödemiyorlardı. Bunun için de ilk adres ABD'deki Delaware eyaleti oluyordu. Yine başta İngiltere olmak üzere Avrupa ülkelerinin bayrakları da vergiler sıfır olduğu için tercih ediliyordu. Bu durumdaki yatların sayısı giderek çoğalınca, hükümet bir karar alarak yat ve teknelerden alınan MTV'yi kaldırarak yerine düşük miktarlardaki harçları getirdi. 2009'daki bu düzenleme ile 3 aylık bir dönem için de Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yüzde 8'den 0'a, Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 18'den 1'e indirilmişti. Böylece yüksek vergiler yerine, gemilerin uzunluğuna göre 200 lira ile 3 bin 200 lira arasında değişen harç miktarları belirlendi.

8 BİN TEKNEDE YABANCI!
Bu gelişmenin ardından yaklaşık 2 bin 500 tekne, Türk bandırasına geçerek bayrağımızı astı. Bunların içinde Cem Yılmaz, Ferit Şahenk, Cem Hakko, Serra Sabancı, Hüsnü Özyeğin ve Metin Akpınar gibi isimler de bulunuyor. Buna rağmen yaklaşık 8 bin tekne, kullanıcıları ve sahipleri Türk olmasına rağmen halen yabancı ülke bayrağı taşımaya devam ediyor. Bunun sebebi olarak ise bu zenginlerin Maliye'den çekinmeleri gösteriliyor. Mal varlıklarında yat ya da tekne görünmesini istemeyen zenginler, yabancı bayrak altında Türk sularında tatil yapıyor. Bunların arasında Koç Holding Başkanı Mustafa Koç, yapımcı Acun Ilıcalı ile şovmen Beyazıt Öztürk gibi isimler de var. Sektör temsilcileri ise tekne alım satımında uygulanan yüzde 8 ÖTV ve yüzde 18 KDV'nin de kaldırılmasını isteyerek, yurt dışından ikinci el tekne getirilmesinin de böylece önleneceğini belirtiyor.

400 DOLARA TESCiL
Dünyada çoğu ülke, teknelere özel sicil işlemi uygular. Amerika Birleşik Devletleri'nin Delaware eyaleti teknelere özel sicil uyguluyor. Dünya denizlerinde dolaşan binlerce tekne, bu eyalette uygulanan özel tekne sicili sayesinde Amerikan bayrağı taşıyor. Delaware, sadece senelik 400 dolar civarında bir kayıt parası alıyor.

HARÇLAR ÇOK DÜŞÜK

Türk bayrağı taşıyan teknelerden alınan harçlar şöyle: 5 metreden 9 metreye kadar olanlardan ..................200 TL
9 metreden 12 metreye kadar olanlardan ................400 TL
12 metreden 20 metreye kadar olanlardan ..............800 TL
20 metreden 30 metreye kadar olanlardan ..........1.600 TL
30 metreden büyük olanlardan................................3.200 TL