Zehirden önlük

Hileciler, bebekleri gözlerini bile kırpmadan zehirliyor. İstanbul'da çarşı-pazarda denetim yapıldı; mama önlüğü, alt değiştirme minderi ve alıştırma külotlarından oluşan 4 markanın 500 ürününde kanserojen madde çıktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Mayıs 2013 Güncelleme 27 Mayıs 2013, 02:13
Zehirden önlük

İÇİNDEKİLER

Özünü para hırsı bürüyen hilecilerin eli bebeklere de uzandı. Denetim sonuçları, hilecilerin bebekleri de gözlerini bile kırpmadan zehirlediğini gösteriyor. Son acı tablo, İstanbul'daki denetimlerde ortaya çıktı.

TOPLATILIYOR
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 9 Mayıs'ta İstanbul'da tüketicilerin yoğun olarak alışveriş yaptıkları satış noktalarında bebek ürünleriyle ilgili olarak denetimler yapıldığını belirtti. Denetimlerde başta mama önlükleri, alıştırma külotları, banyo malzemeleri, yatak çarşafları, alt değiştirme minderleri olmak üzere bin 500 civarında ürünün incelendiğini ifade eden Yazıcı, riskli görülen 13 farklı markaya ait üründen numune alınarak teste tabi tutulduğunu kaydetti. Mama önlüğü, alt değiştirme minderi ve alıştırma külotlarından oluşan 4 farklı markanın 500 ürününde izin verilen limitlerin üzerinde fitalat maddesi tespit edildiğini bildiren Yazıcı, söz konusu ürünlerin piyasadan toplatılması ve bertarafıyla ilgili idari işlemlere başlandığını söyledi. Bakan Yazıcı, "Tek bir güvensiz ürünün dahi piyasada bulunmasını kabul edilemez bir durum olarak görüyoruz" diye konuştu.

HORMONLARI BOZUYOR
Yüksek oranda fitalat, pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor. Araştırmalara göre; özellikle plastiklerin yumuşatılması için kullanılan fitalat; kanser, böbrek ve karaciğer hastalıkları, hormon yapısı, büyüme ve metabolizma bozukluklarına neden olabiliyor. Yapılan son araştırmalarda, kanlarında fitalat oranı yüksek olan kişilerin tip 2 diyabet hastalığına daha yatkın oldukları da belirlendi.

ARALIKSIZ DENETİM
Bakan Yazıcı, denetimler hakkında şu bilgileri verdi: Şubat'ta çocuk giysilerinde ciddi boğulma riski oluşturan, boyun kordon ve bağcıkları yönünden denetimler yapıldı. 471 giysiden 66'sı güvensiz bulundu. Mart'ta bebek ayakkabıları ve bebek giysilerinde kimyasal riskler yönünden denetim yapıldı. 17 farklı marka ayakkabının 6 modelinde, 10 farklı bebek giysisinin 4 modelinde limitlerin üzerinde fitalat çıktı. Nisan'da 3-12 yaş çocuk ayakkabılarında kimyasal riskler incelendi. 36 ayakkabı azo boyar ve fitalat testlerinden geçirildi, güvenli oldukları tespit edildi. Yine Nisan'da tekerlekli çocuk arabaları ve yürüteçler denetlendi. 150 adet arabanın tamamının güvenli olduğu, 62 yürüteçten 1'inin güvensiz olduğu belirlendi.
Piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin aralıksız devam ettiğine dikkati çeken Yazıcı, "Kırtasiye sektöründe 2 yıl sonunda uygunsuzluk oranı yüzde 54'ten yüzde 24'lere geriledi" dedi.