Altın kralı tahtı bıraktı

Dünya ekonomisine ve altın fiyatlarına yön veren Rothschild hanedanlığı 200 yıl sonra bir ilk yaşadı ve altın piyasasından tamamen çıkma kararı aldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Nisan 2013 Güncelleme 19 Nisan 2013, 00:00
Altın kralı tahtı bıraktı

İÇİNDEKİLER

Son dönemde dünyada ve Türkiye'de büyük dalgalanma yaşayan altından kaçış hızlandı. Piyasalara yön veren birçok yatırımcı altın portföylerini azaltırken; İngiltere'de çok ilginç bir toplantı yaşandı. 1919'dan beri altın fiyatlarına yön veren Londra toplantılarına başkanlık eden Rothschild Ailesi de altın yatırımından vazgeçtiğini duyurdu. Petrol alışverişini de iki yıl önce bırakıp emtia piyasalarında çekilme sinyali veren aile, altından da vazgeçiyor.

ÖNEMLİ TOPLANTI
Rothschild hanedanlığı, böylece 200 yıllık geleneği sona erdiriyor. 1810 yılında Londra'da kurulan yatırım bankası NM Rothschild, Wellington Dükü ve Napolyon arasında yapılan savaşta altın ticareti ile düke destek vermesi ile dünya gündemine oturmuştu. Dünyada altın fiyatlarının belirlenmesinde en etkin şirket olan NM Rothschild'ın yönetimi geçtiğimiz gün toplandı. Toplantıda Deutsche Bank, HSBC, Kanadalı Scotia Bank ve Societe Generale de yer aldı.

BARON'UN KARARI
Kuzeni Sir Evelyn de Rothschild'den bankanın yönetimini devralan Baron David de Rothschild'ın NM Rothschild'in altın piyasasından çekilmesinde önemli stratejik rolünün olduğu konuşuluyor. Bankanın finans direktörü Andrew Didham, 1999 yılında bankada emtia ticaretine ayrılan oranın yüzde 8.8'den yüzde 2.2'ye çekildiğini belirtirken, bir dönemin kapanmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Londra Altın Piyasası Birliği Başkanı Simon Weeks, altın piyasasının bu denli köklü bir kuruluşu kaybetmesinin üzücü olduğunu dile getirdi.

SERVETLERİ BİLİNMİYOR
Rothschıld Ailesi, 18'inci yüzyılın sonlarından başlayarak Avrupa'nın çeşitli merkezlerinde bankalar kuran Alman kökenli Yahudi bir ailedir. 19'uncu yüzyıl boyunca ailenin, en büyük özel ve modern tarihin en büyük servetini oluşturduğu öne sürülmektedir. Her gün dünyada altın fiyatını belirleyen London Bullion Marketing Association'ın kurucusudur. Rothschild Ailesi'nin serveti kesin olarak bilinmemekle birlikte, tahminler 5 ila 400 trilyon dolar arasında değişmektedir. Bin 500'e yakın ferdi vardır.