Meydan boş kaldı

Türkiye'deki yabancı sermayeli bankalar, yurt dışı şubelerinde dosya masrafı ve kart aidatı gibi haksız ücretleri alamıyor. Ama ülkemizde 'dur' denilmediği için bu paralar toplanıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Nisan 2013 Güncelleme 04 Nisan 2013, 00:00
Meydan boş kaldı

İÇİNDEKİLER

Bankalar başta Yargıtay olmak üzere tüm mahkeme kararlarına rağmen vatandaştan haksız ücretler almaya devam ederken; ilginç bir gelişme de yaşanıyor. Türkiye'de bulunan yabancı bankalar, yurt dışı şubelerinde olmamasına rağmen bu haksız ücretleri ülkemizde rahatça alıyor. Bu durumu soran vatandaşlara da, "Burası Türkiye, herkes uyguluyor, biz de uyguluyoruz" cevabını veriyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından tespit edilen 31 farklı komisyon ve ücretin çoğu mahkemelerden geri dönüyor ve tüketicilere iade ediliyor. Üstelik Yargıtay 13'üncü Hukuk Dairesi'nin verdiği içtihat kararları da kart aidatından dosya masrafına kadar birçok konudaki bu ücretlerin haksız olduğunu hükme bağlamış durumda. Buna rağmen bankalar, hiçbir uyarıya aldırış etmeden, bu ücretleri vatandaştan almaya devam ediyor.

NEREDEYSE HER ADIM PARA
Tüketiciler; dosya masrafı, kart aidatı, hesap işletim ücreti, kredi taksit sayısını düşürme parası gibi uygulamaların yabancı bankaların yurt dışı şubelerinde olmadığını belirterek, bankacılara tepki gösteriyor. Vatandaşların bu tepkisine karşı bankaların çalışanları ise "Türkiye'de bütün bankalar bu ücretleri alıyor. Bu yüzden biz de alıyoruz. Yurt dışı şubelerimizde olmaması burada almayacağımız anlamına gelmez. Buranın şartları başka" cevabını veriyor.

KAYIP HATTI ÜCRETLİ
Kredi kartınız ile ilgili bankanızın çağrı merkezini aradınız. Uzun bir tuşlama ve bekleme süresi ile karşılaşmanız kaçınılmaz. Beklememek için 'kayıp ve çalıntı' kısmında direkt bir muhattap bulmayı tercih ettiniz. Bankalar artık bunu da paraya çevirdi bile. 'Kayıp-çalıntı' bölümünü başka işlem için aradığınızda 20 liranız gidiyor. "Beni nereden bulacaklar?" diyenler ise yanılıyor. Para anında kartınızdan tahsil ediliyor.

2.6 MİLYON KİŞİ TAKİBE DÜŞTÜ
Kredi kartı ve tüketici kredisi kullanma oranı her geçen gün artarken, borcunu ödeyemeyenlerin takibe düşme oranı da aynı paralelde yükseliyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın verdiği bilgiye göre, 2012 yılında 1 milyon 870 bin 781 kişi kredi kartı borcunu ödeyemedi. Bu kişilerin borcu ise 3 milyar 844 milyon 327 bin lira oldu. Bu dönemde tüketici kredisi kullanan 1 milyon 73 bin 858 kişi de takibe düştü. Bu kişilere ait borç miktarı da 4 milyar 230 milyon 394 bin liraya çıktı. Bazı kişilerin aynı anda tüketici kredisi ve kredi kartı borcu bulunduğu için borcunu ödeyemeyen kişilerin toplam sayısı 2 milyon 607 bin 756 kişi oldu.

BURÇİN GÖKTAN