Canavar muayenede

Türkiye'deki 17 milyon araçtan 5 milyonu hiç muayeneye gitmiyor. Gidenlerin içinden de 'pes' dedirten manzaralar çıkıyor. Arabanın dışına koltuk, içine gaz tankı bile koyanlar var

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Mart 2013 Güncelleme 29 Mart 2013, 00:35
Canavar muayenede

İÇİNDEKİLER

Trafik kazalarında dünya birincisi olan Türkiye'nin yollarında 5 milyona yakın araç her türlü kusur ve arızasıyla dolaşıyor. Yaklaşık 17 milyon kayıtlı motorlu taşıtın 4'te 1'i hiç muayeneye gitmezken, bunların 1 milyonunu binek ve ticari araçlar oluşturuyor. Bu bilgileri Türkiye'de araç muayenelerinde tek söz sahibi olan TÜVTURK'un CEO'su Kemal Ören verdi. Yılda tekrarlarla birlikte 10 milyona yakın aracın muayenesini gerçekleştirdiklerini belirten Ören, bu arada istasyonlarda rastladıkları çok ilginç vakaları da paylaştı.

GEÇMELERİ MÜMKÜN DEĞİL
Muayeneden geçmesi mümkün olmayan olan birçok ilginç aracın istasyonlara başvurduğunu belirten Kemal Ören, "Dışına koltuk takılmış bir dört çeker, arka koltuğun altına gaz tankı konulmuş bir otomobil, iğne iplikle dikilmiş bir lastik bunlardan birkaçı. Arabaları bu haliyle trafikte dolaştırdıkları gibi, bir de muayeneden geçeceğini düşünerek istasyonlara getiriyorlar. Tabi hiçbiri geçer rapor alamıyor" şeklinde konuştu.

KİRALIK LASTİKLE MUAYENE
Ören ayrıca, araçlardaki bazı hileleri de paylaştı. Buna göre; bazı kişiler muayene öncesi 4 tane yeni teker kiralayarak aracı muayeneden geçiriyor. Daha sonra bu tekerleri çıkartıp eski lastiklerle yola devam ediyor. Kemal Ören, "Bizim bunları takip etmemiz mümkün değil. Emniyet güçleri şimdi daha sıkı denetim yapıyorlar. İnsanlar kendi canlarını böyle hiçe sayıyor" ifadesini kullandı. Güvenilmeyen muamelecilere de gidilmemesini isteyen Ören, "Muayene yapılmış gibi sahte evrak düzenleyenler var. Bizim çağrı merkezimizden ve web sitemizden mutlaka kontrolünüzü yapın" dedi.

2 MiLYON ARAÇ AĞIR KUSURLU
2012 yılında periyodik muayenesi yapılan 6.313.862 adet araçtan;
* 1.983.692 adedi (% 31.4) 'ağır kusurlu' çıktı.
* 209.737 adedi (% 3.3) 'emniyetsiz' bulundu.
* 3.935.553 adedi (% 62.3) 'hafif kusurlu' çıktı.
* 184.880 adedi (% 2.9) 'kusursuz' raporu aldı.

EKONOMİ SERVİSİ