Fırsatçı hortluyor

Gıda Bakanlığı'nın et tebliğine karşı üreticilerin 'zam yapacağız' çıkışı büyük tepki gördü. Vatandaşlar, bunun 'fırsatçılık' olduğunu belirtip, izin verilmemesini istiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Mart 2013 Güncelleme 21 Mart 2013, 00:00
Fırsatçı hortluyor

İÇİNDEKİLER

Et ürünlerinde hileciliğin ardından, şimdi de fiyat oyunu başlıyor. Tavuk etli sucuk, salam, sosis gibi ürünler bugüne kadar 'kırmızı et' diye satılırken, şimdi de 'zam yapılacak' çıkışı konuşulmaya başlandı. Gıda Bakanlığı'nın beyaz et ile kırmızı etin birbirine karıştırılmasını önleyen tebliğinden sonra açıklama yapan et üreticileri, "Zam olacak" demişti. Önceki gün bir toplantı yapan Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Başkanı Mustafa Bılıkçı, bu tebliğden sonra maliyetler artacağı için et ürünlerinin yüzde 10-20 arasında zamlanacağını söylemişti.

'ZATEN FİYATLAR ÇOK YÜKSEK'
Zam açıklamasına büyük tepki gösteren vatandaşlar, bunun 'fırsatçılık' olduğunu öne sürdü. Gazetemizi telefon yağmuruna tutan vatandaşlar, şunları söyledi: "Et ve et ürünlerini zaten olması gerekenin çok üstünde fiyatlarla satıyorlar. Şimdi tebliğ bahane edilerek yeni bir zam yapılmasını anlayamıyoruz. Yetkililerin perakendedeki fiyatları sık sık denetlemesini istiyoruz." Öte yandan Mustafa Bılıkçı, dün akşam saatlerinde yazılı bir açıklama yaparak, ete değil et ürünlerine zam gelme ihtimalinden bahsettiğini, bunun da piyasa koşullarına göre belirleneceğini söyledi.

YÜZDE 80 KâR OLUR MU?
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği (KETBİR) Başkanı Bülent Tunç, Kırmızı Et Konseyi'nden istifa ederken yazdığı mektupta, marketler ve sanayicileri suçlayarak kıyma ve kuşbaşı gibi ürünlerde yüzde 50-80 arası fahiş kâr uygulandığını belirtti. Tunç, üretici zarar ederken kıymanın 20, kuşbaşının 30, sucuğun da 60 liraya satılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Bülent Tunç "Yerli karkas et 12 liraya kadar indi. Yine de gözleri doymadı" diye konuştu.

ÜRETİM ARTTI FiYAT iNMEDi
Et üretiminin geçtiğimiz yılın son döneminde yüzde 85 ve yılın tamamında yüzde 18 artmasına rağmen fiyatların inmemesi ve hatta zamlanması da sektörden tepkilere yol açıyor. KETBİR Başkanı Bülent Tunç, Sabah gazetesine yaptığı açıklamada, "Et sanayicisi ve zincir marketler vatandaşın kanını emiyor. Kâr marjları hiçbir vicdanın kaldırmayacağı şekilde yüksek" şeklinde konuşmuştu.

'PAHALIYSA iYiDiR' iMAJI
Et ithalatı ve üreticilere verilen teşviklerle üretim artışının bile fiyatları düşüremediğini belirten Bülent Tunç, "Sanayiciler et ya da sucuğun kilosunu 20-25 liradan satsa bile kazanır. Ancak 60 liraya kadar sucuk satılıyor. Vatandaş, kasaba ya da markete gittiğinde 20 liraya kıyma almak istemiyor. Çünkü kalitesiz olduğunu düşünüyor" diye konuştu. Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı ve KETBİR Başkan Yardımcısı Nazif Karabulut da toptan et fiyatının geçen yıla göre 1.5 lira ucuzlayarak 13 liraya indiğini söyledi.

* Bülent Tunç, şarküteride tekelleşme olduğunu da ileri sürerek, "Afyon'da toptan 17-18 liraya kaliteli sucuk satılıyor ama raflarda yok. Piyasanın kaymağını sadece 5-6 marka yiyor" demişti.