Devlet memuru minibüs hattı işletebilir mi?

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ağustos 2012 Güncelleme 20 Ağustos 2012, 00:00
Devlet memuru minibüs hattı işletebilir mi?

İÇİNDEKİLER

Ben devlet memuruyum. Babamın minibüs taşıyıcılar kooperatifine bağlı olarak hatlı bir minibüsü vardı ve bu hatta vergi mükellefi olarak minibüs işletiyordu. Babam vefat etti. Miras yoluyla bana devredilecek minibüse ait taşıyıcılar kooperatifine üye olmam mümkün mü? Bu minibüsün işletmesini ben devam ettirebilir miyim? C.Y.
Devlet Memurları Kanunu'nda memurların Türk Ticaret Kanunu'na göre (tacir) veya (esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamayacağı, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamayacağı, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamayacağı düzenlenmiş bulunmaktadır. Gerek Devlet Memurlar Kanunu'nda, gerek 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu'nda memurların taşıyıcılar kooperatifine üye olmalarını engelleyecek bir yasak yok. Sizin babanıza ait minibüsün bulunduğu taşıyıcılar kooperatifine, bu kooperatifin yönetim ve denetiminde yer almamak kaydıyla bence üye olmanızda bir sakınca bulunmamakta. Devlet memurlarının minibüs hattının yer aldığı taşıyıcılar kooperatifinde yönetimde ve denetimde yer almamak kaydıyla hissesinin olmasında memuriyet açısından bir sıkıntı yok. Ancak bu minibüsü kendi nam ve hesabınıza ticari anlamda işletmeniz, vergi mükellefi olmayı, dolayısıyla esnaf olmazı gerektirir ki bu da memuriyet açısından engeldir.

Haziran'da işe başladım. Sağlık sigortasıyla ilgili bir işlem yapmam gerekiyor mu? Sema ÇELİK
İşe başlayan sigortalılar işe girişten bir ay sonra sağlık hizmeti almaktadır. SGK sistem olarak otomatik sağlık aktivasyonunu yapmaktadır. Ancak eğer aktivasyon yapılmamışsa, en yakın Sosyal Güvenlik İl veya Merkez Müdürlüğü'ne giderek aktivasyon işlemini yaptırabilirsiniz.

* * *
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
02.06.1967 doğumluyum. Sigortaya giriş tarihim 15.01.1990. Şu an toplam 2850 günüm var. Hangi yıl emekli olabilirim ve kaç gün prime tabiyim? 5...551025 Nolu SMS
SSK girişinize göre 25 yıl, 52 yaş ve 5525 prim gün şartlarına tabisiniz. 2 aylık askerlik öderseniz 25 yıl, 51 yaş ve 5450 prim gün şartlarına tabi olursunuz. Bu durumda 5450 prim günü tamamlayarak 51 yaşınızın dolacağı 02.06.2018 tarihinde emekli olabilirsiniz. Ancak bu tarihe kadar 5450 prim gününüz tamamlanmazsa, askerliği daha çok borçlanarak prim gün sayınıza ekletebilirsiniz.