Damacana oyunu

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı listede yer almayan markalar rant kapısı oldu. Korsanlar, bu firmaların şişelerine su doldurup satıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Ağustos 2012 Güncelleme 08 Ağustos 2012, 00:00
Damacana oyunu

İÇİNDEKİLER

Sahtekarlar, Sağlık Bakanlığı'nın mercek altına aldığı kirli damacana üzerinden para kazanmaya başladı. Bakanlığın zehirli su satanları açıklamasıyla harekete geçen sahtekarlar, kirli listesinde adı olmayan suyu rant kapısı yaptı. Sahtekarlar, listede bulunmayan firmaların damacanalarını ele geçirerek, köy çeşmesi, kuyu ve derelerden doldurup satıyor. Gazi Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sefer Aycan, "Bakanlık suları mercek altına aldı. Kirli su listesinde ismi olmayan firmaların sularına sahtekarlık giriyor. Bazı bayiler boş damacanaları kuyu, dere, köy çeşmesi gibi yerlerden aldıkları suyla doldurup vatandaşa o markanın suyu gibi satıyor" dedi. Sadece bayiler değil, bu durumu fırsat bilen korsan bayilerin de türediğini söyleyen Prof. Dr. Aycan, şunları kaydetti: "Korsan bayiler de bu şekilde adı kirlenmeyen suyun damacanasını doldurarak satmaya başlamış. Eskiden firma tarafından dolum yapılmaması suyun kapağından anlaşılıyordu. Şimdi sahte kapak da basmaya başlamışlar. Halkın sağlığıyla oynarken sahtecilikte sınır tanımıyorlar."

KİMLİK VERİLİP TAKİP EDİLECEK
Sağlık Bakanlığı, suların uygun ortamda üretimi ve dağıtımı için bir dizi önlemi uygulama kararı aldı. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanı Hüseyin İlter'in verdiği bilgiye göre; şu düzenlemeler uygulamaya konulacak: Üretim tarihi, kaç kez dolum yapıldığı, üretici firma gibi bilgilerin yer aldığı birer kimlik verilecek damacanalar, tıpkı ilaçlar gibi takip sistemiyle izlenecek. Vatandaşlar bu bilgilere cep telefonundan bile ulaşabilecek. Üretici firmalar, su dolumundan tüketiciye ulaşım aşamasına kadar sorumlu tutulacak.