"S&P'yle sözleşmeyi her an bitirebiliriz"

Başbakan Yardımcısı Babacan, "S&P'yle sözleşmeyi bitirmeyi gerekirse her an yapabiliriz. Bugün için kararımız yok ama ileride her an yapabiliriz" dedi.

Giriş Tarihi 23 Mayıs 2012, 00:00 Güncelleme 23 Mayıs 2012, 13:19
S&P’yle sözleşmeyi her an bitirebiliriz

İÇİNDEKİLER

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Paris'te CNBC-e Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım'ın sorularını yanıtlıyor.

Bir yıl boyunca Türkiye'nin OECD Dönem Başkanı olmasıyla ilgili konuşan Babacan "Türkiye en baştan beri OECD'nin üyesi. Türkiye'yi listelerde hep en sonda görmeye alışmışız. Son yıllarda yapılan hamleler, makro ekonomik denge dünyanın pek çok bölgesinde ilgi çekiyor. Ekim ayında adaylığımızı koyduktan hemen sonra üye ülkelerin desteğiyle seçildik. En son Özal döneminde Türkiye dönem başkanlığı yapmış. OECD'nin geneline bakıldığında pek iç açığı olmayan bir tablo var" dedi.

Fransa'da yeni hükümetin kurulmasının daha yeni gerçekleştiğini hatırlatan Babacan, "Olumlu sinyaller alıyoruz. Türkiye'yle ilişikileri daha iyiye götürmek isteyen bir hükümet olacak" diye konuştu.

'Yunanistan'la ilgili Türkiye'nin B planı var mı' sorusunu yanıtlayan Başbakan Yardımcısı şunları kaydetti: "Yunanistan'ın Euro'dan çıkışı ile ilgili planlardan söz etmek riskli. Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkarılmasının pratiğini düşününce çok ciddi sosyal dengesizliklere yol açacak bir operasyon. Dünya için maliyetinin 1 trilyon Euro olacağından bahsediliyor. Yunanistan'ın çıkışı noktasına kesinlikle gelinmemeli. Ne yapıp edip, Yunanistan'a destek verilmeli. Bu Avrupa'nın istikrarı için önemli. Çıkış olursa AB ülkeleri önce etkilenir. AB'nin geneli olumsuz etkilenir. Çöküş olursa dünyadaki bütün ülkeler az ya da çok bundan etkilenir. Biz krize sağlam bir bankacılık yapısıyla girdik. Türkiye üzerindeki etkisi sınırlı olur. Asll korkması gereken başka ülkeler var, onların dikkatli olması gerekir.

Yunanistan endişeleri dolaylı olarak piyasalarımızı etkiledi. Doğrudan bir bağımız yok. Bazı ülkeler için çöküş doğrudan maliyet getirecek, bizim için dolaylı etki olur. Çok sınırlı olur. Temellerimiz oldukça güçlü."

Yerli kredi derecelendirme kuruluşu tartışmasıyla ilgili değerlendirme yapan Babacan, "Yasal altyapımız hazır. Kredi derecelendirme kuruluşları için en önemlisi kendi kredibiliteleri bunun için zamana ihtiyaç var. Türkiye'de henüz yeni başlayan şirketlerin daha da yaygınlaşacağını düşünüyoruz. Bu kuruluşların Türk bankalarını derecelendirmesi için zaman gerekecektir. Herhangi bir kuruluş not verebilir ama onun ağırlığı nedir. Zaman gerekecektir ama bugünden başlamak lazım. Biz ne dersek diyelim yatırımcıların değerlendirmesi önemli olacaktır. G20'nin de gündem maddesi bu. Derecelendirme kuruluşlarına bağımlılık nasıl azaltılmalı, bu G20'nin kararıdır. S&P'yle sözleşmeyi bitirmeyi gerekirse her an yapabiliriz. Bugün için kararımız yok ama ileride her an yapabiliriz. Fitch'le sözleşmemiz yok" dedi.

Hükümetin büyüme tahmininin yüzde 4 olduğunu hatırlatan Babacan, bir değişiklik düşünmediklerini ifade etti.