Yıkıp yapacak

Kentsel dönüşümde düğmeye basılıyor. 7-8 milyon konut yenilenecek. Gecekondu sahibinin evi yenisi verilene kadar yıkılmayacak. Riskli yapının boşaltılması için 60 gün süre verilecek...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Mayıs 2012 Güncelleme 18 Mayıs 2012, 01:35
Yıkıp yapacak

İÇİNDEKİLER

Meclis'ten geçen Kentsel Dönüşüm Yasası ile tüm Türkiye'yi büyük bir heyecan dalgası sardı. Afetlere karşı riskli, yapı ömrünü tamamlamış konutların bulunduğu yerleşim yerlerinde gerçekleştirilecek dönüşüme dair vatandaşların akıllarında birçok soru işareti bulunuyor. "Evimiz yıkılacak, biz nerede kalacağız?", "Evimizin parasını devlet verecek mi?", "Kirada oturanların hali ne olacak?" gibi soruların yanıtını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verdi. Önceki gün kabul edilen yasa ile gecekondu sahibine konut verilene kadar evi yıkılmayacak. Riskli yapıların boşaltılması için vatandaşa 30 gün yerine 60 gün süre verilecek.
İşte dönüşüme dair akıllara takılan soruların yanıtları...
* Riskli yapıların yıktırılmasında hak sahipleriyle anlaşma yoluna gidilecek.
* Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine kira yardımı yapılabilecek.

MAĞDURİYET YOK!
* Gecekondu sahibine konut verilene kadar evi yıkılmayacak.
* Binasını yıktırmayan vatandaşlar için Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulabilecek. * Anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan yapıların hak sahiplerinin, hak sahibi olmasalar bile bu yapılarda kiracı veya sınırlı aynî hak sahibi olanlar da hak sahibi olabilecek.
* Bunlara proje süresince kira yardımı yapılarak ya da geçici konut, işyeri temin edilerek mağdur olmaları engellenecek.
*
Her türlü işleme hak sahipleri karar verecek. İsterse kendisi yapacak ya da satacak. Kat karşılığı verebilecek.
* Kararlar 3'te 2'lik çoğunluk ile alınacak. Çoğunluk kararına katılmayanlar da mağdur edilmeyecek, taşınmazları gerçek değeri üzerinden satın alınacak.
*
Askeri yasak bölgeler, Hazine'nin özel mülkiyetinde bulunan riskli alanlarda ve rezerv yapı alanlarındaki taşınmazlardan; kamu idarelerine tahsisli olanlar TOKİ'ye ve belediyeye bedelsiz devredilebilecek.
* Dönüşümde belediyelere her türlü destek sağlanacak.

İSTANBUL İLK SIRADA
Ağustos ayında tüm belediye ve valiliklerden acil dönüşüm gereken yerleri belirlemelerini isteyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na Türkiye genelinden 400 proje ve başvuru geldi. Acil dönüşümde ilk sırada İstanbul yer alırken; bu şehirde Küçükçekmece, Büyükçekmece, Adalar, Pendik, Kartal, Zeytinburnu, Ümraniye ve Fatih listenin başında geliyor. İstanbul ile birlikte aciliyet listesine giren diğer iller ise Kütahya, Bursa, İzmir ve Diyarbakır oldu.

İTİRAZ EDEN VATANDAŞ NASIL İKNA EDİLECEK?
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, dönüşüme itiraz eden vatandaşlara ilişkin olarak izlenecek yolu şöyle anlattı: "Burada senin mülkiyetine biz dokunmuyoruz. Bu arkadaşlar değerlendirsinler senin yerini, yapsınlar, satsınlar sen de paranı al. Ama ona da katılmıyorsa o kabul etmeyen kişinin hissesinin değerini tespit edeceğiz ve anlaşma sağlayan diğer hissedarlara açık artırmayla satışa çıkaracağız. 3'te 2'lik çoğunluk almazsa, o zaman biz ekspertiz değeri üzerinden parasını yatırıp, tescil edeceğiz."