ZARAR VERİYOR
Konservelerde renklendirici olarak kullanılmasının yanısıra meyveli süt, yoğurt, bisküvi, dondurma, reçel, soslar, meyve suları, et ürünleri, şekerleme ve sakız gibi birçok gıda ürününde kullanılan karminin çokça tüketildiği ortaya çıktı. 'Cochineal' adlı böcekten elde edilen 'karmin' isimli renklendiricinin bilinen zararı alerjik reaksiyonlara yol açması. Uzmanlar, başka zararları olup olmadığının ise araştırılması gerektiğini belirtiyor.
KARMiN NEDiR?
Hayvansal kaynaklı bir boya maddesi olan karmin, binlerce yıldır kullanılıyor. Keşfi ise İspanyolların Latin Amerika'yı keşfine kadar dayanıyor. Avrupa'ya girişi de işte bu yıllarda gerçekleşir. Karminin kaynağı ise Meksika ve Peru'da yetişen ve besin maddesi olarak kaktüsü seçen Coccus cacti adlı böceğin dişisinin kurutulup öğütülmesinden elde edilir.
İddialara göre şu ürünlerde karmin kullanılıyor:
Çilekli puding
Çilekli süt
Meyve aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız
Meyve aromalı şekerli balonlu sakızlar
Top şekerler
Yumuşak şekerler
Draje şekerler
Meyve aromalı bisküviler
Çilek soslu kekler
Kremalı sandviç bisküviler
Çilek ve böğürtlen aromalı soslar
Çilek aromalı kremalı gofretler.