Zehir yiyoruz

Sahte baldan sonra Tarım Bakanlığı sucukları da inceliyor. İçine boya ve kan katılan sucukların yanında, peynirden tavuğa her gıdaya sağlığı bozan maddeler ekleniyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Nisan 2012 Güncelleme 07 Ekim 2017, 08:16
Zehir yiyoruz

İÇİNDEKİLER

Sahte bal konusunda firmaları mercek altına alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, incelemeleri genişletti. Yapılan incelemeler sonunda birçok sucukta "Yüzde 100 dana eti" ibaresi olmasına rağmen sadece tavuk eti bulunduğu tespit edildi. Aslında sahtecilik hemen her gıda maddesinde görülüyor. Başta sucuk olmak üzere peynirden tavuğa, zeytinyağından, yoğurda kadar birçok gıdaya insan sağlığını tehdit eden maddeler ekleniyor. Merdiven altında üretilen ve açıkta satılan gıdalarda yapılan incelemeler aslında zehir yediğimizi de ortaya koyuyor. Örneğin bayat tavuğu taze göstermek için çamaşır suyunda bekletiyorlar. Yine peynire daha beyaz görünmesi için kireç karıştırılıyor. Sucukta ise çöpe atılması gereken sakatatlar kullanılırken, et rengini vermesi için kiremit tozu, kan ve boya karıştırılıyor. Uzmanlar gıda hilesi yapanlara sadece para cezası verilmesinin sahtekarları cesaretlendirdiğini belirtiyor. Öte yandan zeytinyağı üreticileri de sahtecilikten yakınıyor. Bir açıklama yapan Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken, "Balda 1 ise zeytinyağında 5 sorun var. Ege'den giden pirina (sabun yapımında kullanılan yağ) Antep'te zeytinyağı diye satılıyor. Bu sahtekarlıklar çözülmedikçe fiyatlar da dengeye giremeyecektir" diye konuştu.

BUNLARA DİKKAT EDİN
Paketlerin üzerinde Tarım Bakanlığı onayına bakın.
Üretim ve son kullanma tarihi arayın.
Firmanın adresinin olmasına dikkat edin.
Aldığınız gıda ürünü piyasa fiyatının altında satılıyorsa şüpheyle yaklaşın.
Gıda ürünlerini ambalajsız ve açıktan almayın.
Karkas halindeki etlerin üzerinde mutlaka yasal damga arayın.

PES DEDİRTEN GIDA HİLELERİ
Zeytinyağına pamuk yağı karıştırılıyor.
Küf tutmuş peynirler, eritilerek eritme peynir yapılıyor.
Beyaz peynire kireç katılarak parlak olması sağlanıyor.
Yoğurdu daha katı hale getirmek için toz halindeki jelatin kullanılıyor.
Tereyağına patates ve margarin karıştırılıyor.
Salam ve sosise tavuk derisi, bağırsağı ve taşlık karıştırılıyor.
Son kullanma tarihi geçmiş sucuklar, yeni yapılanların içine karıştırılıyor.
Sucuğun içine çöpe atılması gereken akciğer parçaları konuluyor.
Sucuğun içine kırmızı et rengi için kan ve boya karıştırılıyor.
Bayat tavuklar çamaşır suyu ile beyazlatılıyor.
Dönerin içine tavuk sakatatı ve tavuk bacağı katılıyor.
Leblebi tozuna tuz, fıstık tozuna ise bezelye katılıyor.
Karabibere renk alması için kanserojen boya katılıyor.
Kırmızı bibere kiremit tozu karıştırılıyor.
Zeytinler paslı metaller veya kanserojen tekstil boyaları ile siyahlaştırılıyor.
Beyaz peynirin içine çok miktarda nişasta ve jelatin katılıyor.
Köfteye, et yerine soya katılırken, kırmızı et yerine hindi budu satılıyor.
Sütün yağı alınıyor, yerine ayçiçeği yağı yahut margarin katılıyor.
Ette hacim ve ağırlığı arttırmak için içerisine % 25-40 oranında su ilave ediliyor.