Yeni yılda zam var

Memur ve emeklilerin ücretlerine 2012 yılı için 3 ayrı zam imkanı doğdu. Kamu işçileri de bu artışlardan faydalanacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Aralık 2011 Güncelleme 11 Aralık 2011, 12:31
Yeni yılda zam var

İÇİNDEKİLER

Toplu sözleşme yetişmediği için yeni yılda memura 3 ayrı zam verilecek. 15 Ocak'ta 6 aylık zam ve enflasyon farkı zammı yapılacak. Toplu sözleşmenin ardından aradaki fark kadar da ayrıca zam olacak. Ekonomi bakanları, yaklaşık 2.5 milyon memur ve memur emeklisinin merakla beklediği 2012 maaş zamlarının nasıl yapılacağını belirledi. Buna göre; memur ve memur emeklilerine 15 Ocak tarihinde yüzde 3 zam ve enflasyon farkı verilecek. Toplu sözleşmenin yasalaşmasının ardından da yine yılın ilk yarısında memur ve emeklilere ikinci kez zam yapılacak. Kasım ayı itibariyle maaşlara yansıtılacak enflasyon farkı yüzde 2.8 seviyesinde gerçekleşecek. Toplu sözleşmenin ardından yeniden zam oranı belirlenecek. Toplu sözleşmede yüzde 5 zam oranı belirlenirse, aradaki yüzde 2'lik fark yine yılın ilk yarısında memur maaşlarına yansıtılacak. Bu zamlar 1 Ocak tarihinden itibaren geçerli olacak.

İŞÇİLERİ DE ETKİLEYECEK
Öte yandan, memurlarla yapılacak toplu sözleşme işçileri de etkileyecek. İş kollarındaki toplu sözleşmelerde belirlenecek olan zam oranları, genel toplu sözleşmedeki oranları geçmeyecek. Kamu işçilerinin zam oranları, memurlarınki ile uyumlu olacak.

TOPLU DİLEKÇE SUÇ DEĞİL
Bir dava ile ilgili müracaatı değerlendiren Anayasa Mahkemesi, herkesin toplu olarak dilekçe verme hakkı olduğuna karar verdi. Kamu görevlileri de dahil, herkesin bu hakkı kullanabileceğine dikkat çeken Anayasa Mahkemesi, memurların toplu müracaat veya şikayette bulunmalarının disiplin cezası yaptırımına bağlanmasının Anayasa'ya aykırı olduğuna hükmetti.