Türkiye farkı

ABD ve birçok Avrupa ülkesi borç batağında kıvranırken, dünyanın 16'ncı büyük ekonomisi Türkiye'nin yıldızı parlıyor. Türkiye; Lüksemburg, Finlandiya ve Slovenya'dan sonra en iyi 4'üncü ülke

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Ekim 2011 Güncelleme 09 Ekim 2011, 10:48
Türkiye farkı

İÇİNDEKİLER

Son yıllarda yaşanan kriz dünyanın en büyük ekonomilerini de alaşağı etti... İsimleri şu dönem daha çok ekonomik sorunlarıyla anılan Yunanistan, İtalya ve ABD'nin başı, gelirlerinin 3-4 katını aşan borçlarıyla dertte Dünyanın en borçlu ülkesi olan ABD ile ekonomik krizlerle sarsılan İtalya, kamu gelirlerinin 3 katı kadar borca sahipken, 'battı, batacak' denilen Yunanistan'ın borcu, gelirinin 4 katını aşıyor.

TUZU KURULAR DA VAR!
Avrupa'da birçok ülkenin borcu 'gırtlağını aşmışken', 'tuzu kuru' olan ülkeler de yok değil. Finlandiya ve nispeten küçük bir ekonomiye sahip olan Lüksemburg, borçlarından daha fazla gelir elde ediyor.
Türkiye ise bu konuda Euro Bölgesi'ndeki birçok ülkeden çok daha iyi görünüyor. Kamu geliri ile kamu borcu arasındaki makasın açıklığı açısından karşılaştırıldığında 16 Euro Bölgesi ülkesi ve ABD arasında Türkiye; Lüksemburg, Finlandiya ve Slovenya'nın ardından 4'üncü iyi ülke durumda bulunuyor.

16'NCI BÜYÜK EKONOMİYİZ
Dünyanın 16'ncı büyük ekonomisi olan Türkiye'nin kamu gelirleriyle kamu borçlarını karşılama kapasitesi geçtiğimiz yıl, bu yıl ve önümüzdeki yıla bakıldığında her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz yıl 187 milyar 457 milyon euro borçla karşı karşıya olan Türkiye'nin kamu geliri 145 milyar 318 milyon euro düzeyindeyken, bu yıl kamu gelirinin 171 milyar 13 milyon euro, borcunun ise 203 milyar 659 milyon euro olması bekleniyor. Yine tahminlere göre Türkiye, önümüzdeki yıl 185 milyar 952 milyon euro gelir elde edecekken, 210 milyar 613 milyon euro borç ödeyecek.

MERKEL'İN VİZYONU YOK!
Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i Euro Bölgesi'nin borç krizi konusunda vizyon sahibi olmamakla eleştirdi. Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaklaştığına, İtalya'nın çalkantılı bir dönemden geçtiğine, İngiltere'nin ise Euro Bölgesi'ne üye olmadığına dikkat çeken Zoellick, Almanya'ya seslenerek "Çözüm nereden gelecek?'' diye sordu.