İşte pilates

Sırt ve boyun ağrılarından yakınan iş dünyasının en gözde egzersizi pilates oldu. Türkiye genelinde 10 binlerce spor merkezinde, binlerce kişi pilates yapıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Eylül 2011 Güncelleme 26 Eylül 2011, 00:00
İşte pilates

İÇİNDEKİLER

İş ve sanat dünyası günün yorgunluğunu pilatesle atıyor. Sırt ve boyun ağrılarından yakınan Zeynep Temelli'den Pınar Özdemir Hotiç'e, Cansu Dere'den Nil Karaibrahimgil'e, Esra Tümen Dinçkök'ten Osman Çarmıklı'ya, pilates, ünlülerin egzersiz listesinin başında yer alıyor. Para dergisinin haberine göre; şu anda Türkiye'de sadece pilates dersi veren 200 civarında stüdyo bulunuyor.

İLGİ ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR
Ancak Türkiye Jimnastik Federasyonu'nun yeterlilik belgesi verdiği salon sayısı 13.Son yıllarda pilatese ilginin çığ gibi büyüdüğünü söyleyen Türkiye Jimnastik Federasyonu Başkanı Atilla Örsel, pilatesin de yapıldığı spor merkezlerinin sayısının 10 binlerle ifade edildiğini belirtti. Örsel, hemen her ilde pilates yapıldığını kaydetti. 2003 yılında dünyada pilates yapanların sayısı sadece 35 bin iken, bugün bu sayı 10 milyonu aşmış durumda.

MAAŞ 2-5 BİN TL
Pilates stüdyolarında ders ücretleri 60 ila 120 TL arasında değişiyor. Evde özel ders ise 150-250 TL arasında. Kapsamlı bir pilates stüdyosu 100-150 bin dolara mal oluyor. Pilates eğitmenleri ise her ay ortalama 2 bin ila 5 bin lira arasında gelir elde ediyor.

İSTİHDAMA KATKI SAĞLIYOR
Pilates, Joseph Hubert Pilates tarafından 1. Dünya Savaşı'nda, askerler ve yatarak tedavi gören hastaların kaslarını kuvvetlendirmek için geliştirilen bir egzersiz sistemi. Kanı temizleyen, ciğer kapasitesini artıran nefes egzersizi teknikleri de pilateste önemli bir yer tutuyor.

Para dergisinin haberine göre; pilates sektöründe yaklaşık 2 bin 500 kişi çalışıyor. Uzmanlar gelecekte pilatesin fizik tedavinin bir parçası olacağını söylüyor. Bu da sektörün büyüyeceğini ve istihdamın daha da artacağını gösteriyor.

Kalbi güçlendirip, koordinasyonu geliştiren ve stresi azaltan pilates, başta iş dünyası olmak üzere binlerce kişi tarafından tercih ediliyor.