Sızıntı kazancı

S&P not artırımını piyasa kapanmadan açıkladı. İddiaya göre; karar önceden yabancı fonlara sızdırıldı. Açıklama öncesi dolar satışı tavan yaptı. 1.81 TL'den gerçekleşen satışla kasalar doldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Eylül 2011 Güncelleme 22 Eylül 2011, 00:00
Sızıntı kazancı

İÇİNDEKİLER

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poors'un (S&P) Türkiye'nin notunu iki kademe yükseltmesinin yankıları sürerken, 'bilgi sızdı, birileri para kazandı' iddiaları dillendirilmeye başladı. Önceki gün saat 15.00'te açıklanan not artırımı sırasında ve öncesinde dikkat çekici önemli olaylar yaşandı.

Bugüne kadar not artırım duyurularını borsalar kapandıktan sonra yapan S&P, bu kez gün içinde ve piyasalarda işlem yapılırken kararını açıkladı. S&P'nin açıklamasıyla bir anda borsa yukarı doğru hareketlendi.

Ama asıl dikkat çekici dalga döviz piyasasında yaşandı. İddialara göre, not artırımının duyurulmasından yarım saat önce dolar satışları bir anda hızlanarak tavan yaptı. Özellikle yabancı fonların satış talimatlarını hızlandırdığı öne sürüldü.

SATIŞ TALİMATI ARTTI
Önceki sabah güne yükselerek başlayan dolar 1.81 liraya kadar çıkarken, satışlar da bu noktadan gerçekleşti. Dolar, not artırımıyla birlikte 1.76'lı seviyelere kadar gerilerken, piyasalarda yaşanan bu hareketlilik 'not artırımı bilgisi sızdırıldı' iddialarını beraberinde getirdi. Benzer gelişmeler İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda da (İMKB) yaşandı. Borsa not kararının ardından hızla yükseldi. Geçen yıl da S&P'nin not artırımı yapacağı söylentisi yayılmış ve İMKB bir anda fırlamıştı. Yine Kasım 2009'da Fitch'in not artıracağı söylentileriyle borsa yüzde 10 yükselmişti.


JCR VE FİTCH 'BEKLE GÖR' DİYOR
S&P'nin önceki günkü not artırımından sonra gözler diğer reyting kuruluşlarına çevrildi.
Fitch Raitings'in Türkiye Genel Müdürü Ayşe Botan Berker'in ardından Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR da 'beklegör' stratejisinin devam edeceğini açıkladı. JCR Türkiye Başkanı Orhan Ökmen, "Enflasyonsuz büyüme ve cari açıkta düşme sinyali alırsak notu artırabiliriz" dedi.

YÜKSEK POTANSİYEL SÜRECEK
STANDARD&Poor's İstanbul'da Türkiye Bölge Müdürlüğü açtı. Müdürlüğün başına getirilen Zeynep Holmes, "Türkiye'de var olmamızın ana nedeni olumlu gelişme ve yüksek potansiyelin devamına inanmamız" dedi. Bu gelişmeleri uzun vadede de olumlu gördüklerini ve desteklemek istediklerini söyleyen Holmes, Türk sermaye piyasalarının etkinliğine katkılarının olacağı, dünya piyasalarıyla entegrasyonda da rol oynayabilecekleri inancını taşıdıklarını kaydetti.