Bunu Türkiye başardı

Türkiye'ye not artırımı konusunda cimri davranan Standard&Poors, sonunda gerçeği gördü; notumuzu 2 kademe birden yükseltti...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Eylül 2011 Güncelleme 21 Eylül 2011, 02:35
Bunu Türkiye başardı

İÇİNDEKİLER

Kamu, özel sektör, vatandaş el ele verdi; Türkiye büyüme rekorlarına imza attı. Avrupa ülkeleri ve ABD ekonomik krizle boğuşurken, Türkiye, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart&Poors'tan (S&P) hak ettiği notu almayı başardı. Not artırımında Türkiye'ye karşı cimri davranan S&P, güçlü ekonomimiz karşısında daha fazla direnemedi ve yerel para cinsinden notumuzu 2 kademe birden artırarak, güvenle yatırım yapılabilir noktaya getirdi. S&P, Türkiye'nin notunu BB+'dan BBB-'ye yükseltti. Görünüm ise pozitif olarak belirlendi. S&P, böylece Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmış oldu. Döviz cinsinden kredi notunu ise 'BB' olarak bırakarak teyit etti.

FİNANSAL İYİLEŞME
Notumuzun artırılmasının Türkiye'nin finans sektöründe iyileşmenin devam ettiği ve yerel piyasaların derinleşmekte olduğu görüşünü yansıttığını ifade eden S&P, aynı zamanda Türk bankacılık sisteminin yeterli derecede sermayelendirildiğine inandıklarını da vurguladı. S&P, yaptığı açıklamada kredi notunun yeniden yükseltilebileceğinin de işaretlerini verdi. Bir yıl sonra notun bir kademe artabileceği belirtiliyor.

NE ANLAMA GELİYOR
BBB- notu yatırım eşiği görülüyor. Uluslararası piyasalarda ödeme yükümlülüklerini zamanında karşılayabilecek ve yatırım yapılabilecek ülkelere bu not veriliyor. Notun yükselmesi Türkiye'ye önümüzdeki dönemde yatırım geleceği anlamı taşıyor.

GEÇ KALDILAR
Sanayi Bakanı Nihat Ergün: "Aslında çok daha iyi olması lazım, çok daha yüksek bir kredi notuna Türkiye'nin ulaşması lazım. Bunun devam edeceğini düşünüyorum."' SPK Başkanı Vedat Akgiray: "İsabetli bir karar. Daha da çok artırılabilirdi." Kibar Holding Başkan Yardımcısı Ali Kibar: "Gecikmiş bir karardır. İş dünyası olarak Türkiye'nin yatırım yapılabilir bir seviyeye kısa sürede gelmesini bekliyoruz." Zorlu Holding Başkanı Ahmet Nazif Zorlu: "Avrupa ülkeleri bu kadar zor bir durumdan geçerken, bizim notumuzun yükselmesi Türkiye için çok daha önemli."

BORSA COŞTU DOLAR DÜŞTÜ
NOT artırımının ardından para piyasaları adeta coştu. Kararın ardından İMKB, 10 dakikada 3 bin puanın üzerinde artarak, 62 bin puana yaklaştı. Borsa bu seviyeleri en son geçtiğimiz Ağustos ayında görmüştü. İtalya'nın notunun indirilmesi ile Euro Bölgesi'ne yönelik endişeler devam ederken, dolar önce 1.8140 TL'ye kadar yükseldi. Türkiye için gelen not artırımı kararıyla ise dolar düşüşe geçti. Dolar kısa sürede 1.78'in altına geriledi. Dolar günü ise 1.7920 TL'den, borsa da yüzde 5.10 yükselişle 60.889 puandan tamamladı.

YABANCI YATIRIM ARTACAK
NOT
artırımını TAKVİM'e değerlendiren uzmanlar hem kısa hem de uzun vadede olumlu gelişmeler bekliyor. Önünde duramaz Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber: "Türkiye dünyada ciddi bir trend yakaladı ve bunun önüne geçenler artık önünde duramayacağını anladı. Not artışının müthiş faydasını göreceğiz. Bu açıklamayla yatırımcılar bunu daha net görmüş oldu. Döviz tarafındaki dalgalanma durulunca yabancı para birimi cinsinde de artış olacaktır."

Olumlu etkiler
Finansbank Ekonomisti İnan Demir: "Artış yabancı para biriminde değil yerel para birimi cinsinde oldu. Bu da kısa vadede piyasaları olumlu etkiler."

Gelecek vadediyor
Garanti Bankası Ekonomisti Pelin Yenigün Erkan: "Türkiye'ye yatırım yapanların hangisine baktığı önemli. Ne olursa olsun etkisini pozitif düşünebiliriz. Not artışı olumlu bir gelecek vaat ediyor."

Türkiye önde
Ekonomist Doç. Dr.Yaşar Erdinç: "Dünya krize girerken bizim notumuz artıyor, bu Türkiye'nin durumunu açıklayacak en güzel örneklerden. Her anlamda bu puan artışı olumlu etki edecek, yatırımı artıracaktır."

Kriz iyi yönetildi
TUSKON Başkanı Rızanur Meral: "S&P'nin Türkiye notunun önümüzdeki dönemde artacağına inanıyorum. Tüm dünyada ikinci dip konuşulurken, Türkiye'nin notunun artması krizin ne kadar iyi yönetildiğini ve piyasalar açısından doğru kararlar alındığını gösteriyor. Siyasi istikrar finansal yapıya da olumlu yansıdı."

Başarı hikayesi
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: "Türkiye'nin hem büyümede hem ihracatta rekorlar kırması nihayet kredi derecelendirme kuruluşları tarafından görüldü. Notun artmamasını ayrımcılık olarak görüyorduk. Not artışı Türkiyenin başarı hikayesini tescilledi.


Burçin GÖKTAN