Vergi müjdesi

Almanya'dan emekli olarak yurda kesin dönüş yapan gurbetçilerin maaşından vergi alınmayacak. Çifte vergilendirmeyi önleyecek anlaşma yarın Berlin'de imzalanacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Eylül 2011 Güncelleme 18 Eylül 2011, 00:00
Vergi müjdesi

İÇİNDEKİLER

Almanya'dan Türkiye'ye dönüş yapan emekli vatandaşların vergi kesintisi endişesi gideriliyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Almanya gezisi sırasında yarın Berlin'de, Almanya ile Türkiye arasında 'Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması'nın imzalanması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Gül'e gezide eşlik edecek Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Alman Maliye Bakanı'nın imza koyması öngörülen 'Çifte Vergilendirme Anlaşma'sına göre; Almanya'da çalışıp, emekli olan ve Türkiye'ye kesin dönüş yapan Türk vatandaşlarından yıllık maaşı 10 bin euroya kadar olanlardan vergi alınmayacak.

YÜZDE 90'INI KAPSIYOR
Anlaşma, Almanya'dan Türkiye'ye dönüş yapan emeklilerin yüzde 90'ı gibi büyük bir kesimin vergi kesintisi bakımından rahat nefes almasını sağlayacak. İmzalanacak anlaşmaya göre; yıllık emekli maaşı 10 bin euroyu aşan vatandaşlardan ise Almanya tarafından en düşük vergi oranı olan yüzde 10'luk kesinti yapılacak. Diğer taraftan anlaşma ile her iki ülkenin vatandaşlarının ödenmeyen vergilerinin takip ve tahsilatında daha etkin işbirliği içerisinde olunacak.

ALMANYA İSTEMİŞT
Türkiye ile Almanya arasında 'Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması' 1985 yılından 2010 yılına kadar yürürlükteydi. Ancak anlaşma, Almanya'nın, ülkelerinde çalışmış olan fakat daha sonra Türkiye'ye dönen Türk vatandaşlarının emekli maaşında vergi kesintisi yapmak istemesi ve bunda ısrar etmesi, bunun da Türkiye tarafından kabul edilmemesi nedeniyle, Almanya tarafından 1 Ocak 2011'den geçerli olmak üzere tek taraflı feshedilmişti. Anlaşmanın sona ermesinden, emekli gurbetçilerin yanı sıra işadamları da olumsuz etkileniyordu. Bunun ülkeler arasındaki sermaye hareketlerini de olumsuz etkileme yönü bulunuyordu.