'Oyak'landı

Bir OYAK çalışanı, 'Daha az kâr dağıtmak için borsaya açık şirketler bilinçli olarak zarar ettiriliyor' şikayeti yaptı. SPK, OYAK grubunu mercek altına aldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Şubat 2011 Güncelleme 22 Şubat 2011, 00:00
’Oyak’landı

İÇİNDEKİLER

Bir OYAK çalışanının Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Maliye Bakanlığı'na yazdığı imzalı şikayet mektubunda OYAK'a yönelik "OYAK mensuplarına ve borsa yatırımcılarına daha az kâr dağıtmak için şirketler arasında kâr transferleri yapılıyor. Borsaya açık şirketler bilinçli olarak zarar ettiriliyor. Böylece kârlar borsaya kapalı şirketlere aktarılarak borsa yatırımcısı ve OYAK mensupları zarar ettiriliyor" denildi. İşlemler sonucu OYAK mensuplarına yıllık 50 milyon TL, halka açık şirketlere ise yaklaşık 30 milyon TL daha az kâr payı ödendiği iddia edildi.

30 ŞİRKET VAR
İhbar mektubunun kendilerine ulaştığını doğrulayan SPK kaynakları ise, konuyu incelemeye aldı. OYAK grubuna ait çimento şirketlerinin alımları mercek altına alınarak iddiaların doğruluğu araştırılmaya başlandı. OYAK grubu bünyesinde 30'dan fazla şirket faaliyet gösteriyor. Bu şirketlerden Erdemir, Adana Çimento, Mardin Çimento, Ünye Çimento, Aslan Çimento, Tukaş ve Hektaş İMKB'de işlem görüyor. İddiaya göre; OYAK grubu bünyesindeki tüm şirketler, her türlü mal, hizmet, hammadde, güvenlik, pazarlama ve finansman gibi ihtiyaçlarını yine OYAK bünyesinde faaliyet gösteren diğer şirketler üzerinden veya bu şirketler komisyonculuğu ile 'yüksek fiyatlardan' satın alıyor. Böylece borsaya açık şirketler, grup firmalarına ödenen yüksek komisyonlarla zarar ettiriliyor.

SOMUT İDDİALAR VAR
KOMİSYON GİDER OLDU
İddiaya göre; OYAK'a bağlı çimento şirketleri kağıt torbaları piyasadan belirli fiyatlar ile alırken, şimdi bu alımları OYKA adlı OYAK grubu şirketi üzerinden yapmaları isteniyor. Alım yapılan şirketler aynı kalırken, OYKA'ya ödenen yüzde 3 komisyon doğrudan gider yazılarak şirketlerin kârları azaltılıyor.

KÖMÜRDE DE KOMİSYON
İddiaya göre; çimento şirketleri kömürü iç ve dış piyasadan pazarlık yaparak çok daha ucuza satın alırken, şimdilerde araya giren OYTAŞ iç ve dış ticaret firması dolayısıyla maliyetler hayli artmış. Burada da alım yapılan yurt içi firmalar değişmiyor ancak OYTAŞ'a ödenen komisyonlarla şirketler zarara uğratılıyor.