Gelir vergisi alsak ÖTV'yi düşürürdük

Başbakan Yardımcısı Babacan: Gelir vergisi toplayamıyoruz. İş dünyası, avukatlar, doktorlar 2 milyar TL vergi ödüyor. ÖTV ise yüksek kalıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ocak 2011 Güncelleme 20 Ocak 2011, 09:37
Gelir vergisi alsak ÖTV’yi düşürürdük

İÇİNDEKİLER

Son dönemde akaryakıt fiyatlarındaki tırmanış birçok kesimin tepkisine yol açarken; Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, katıldığı bir TV programında konuya açıklık getirdi. Akaryakıt fiyatlarının üzerindeki Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) yüksek olduğunu söyleyen Babacan, "Ama bu Avrupa'daki her ülkede var. Biz yüksek birkaç ülkeden biriyiz Avrupa'da, o doğru" dedi. Yeterince gelir vergisi toplayamadıklarına dikkat çeken Babacan, "Türkiye'deki avukatlar, iş dünyası, mühendisler, doktorlar topu topu ne kadar vergi ödüyorlar, 2 milyar TL gelir vergisi" şeklinde konuştu.

ODACIDAN BİLE AZ
Gelir vergisi kazanç dilimleri üzerinden alınıyor. İşadamı, doktor, avukat, kuyumcu, mimar, mühendis gibi beyannameli gelir vergisi mükellefleri her yıl mart ve nisanda beyanda bulunuyor. Ortalama kazanç bildirimi yapıyor. Genellikle kazançlarını düşük gösteriyor, hatta çoğu zaman hiç göstermiyor. Geçen yıl ortalama bin liranın altında kazanç bildirimi yapan bu mükelleflerin odacılardan bile az kazandığı günlerce konuşuldu. Ayrıca 1 yılda toplanan gelir vergisinin neredeyse yüzde 60'ını çalışanlar ödüyor. Geçen yıl 40.4 milyar liralık gelir vergisi tahsilatı yapıldı. Beyana dayanan gelir vergisi 2 milyar lira olurken, ücretliler 36.8 milyar lira vergi ödedi.

DÖVİZLE BORÇLANMAYIN
TL geliri olmayanın döviz cinsinden borçlanmaması lazım. 'Dövizde şöyle ya da böyle olur' demek bugün için bir kumar oynamaktır.
Bir dalga gelirse, orada (Avrupa) bir deprem olursa, burada hissedilir. Depremi önleyelim demek zor.
Kredi hacmimiz 2011'de ölçülü artsın, abartmayalım.
Yüzde 20-25 artsın ama bunun ötesine dikkat etmemiz gerekiyor.
Merkez Bankamız çok kritik, çok zor dönemlerde çok güzel adımlar attı.
Başarılı kararlar verdi.
İşsizlikte bu yıl düşüşün mütevazı olsa da devam edeceğini öngörü yoruz.

2B'DE TAHSİLAT YÜKSEK OLMAZ
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2B ile ilgili çalışmaların hazır olduğunu, Başbakan'a gönderildikten sonra Meclis'e geleceğini söyledi. 2B konusundaki tahsilatın öyle çok beklendiği kadar yüksek bir şey olmayacak gibi göründüğünü belirten Babacan, şunları kaydetti: "Piyasa değeri 10 milyar lira civarında. Bunun üzerine belki bir 5-10 eklenir. Tahsilat peşin değil, yıllara yayılacak."